To jest wzor elipsy czy kola ?
To jest wzor elipsy czy kola ?
Witam mam takie czysto hipotetyczne pytanie czy to jest wzor elipsy czy kola konkretnie:
\(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{9} + \frac{y^{2}}{4} qslant 1}\)
\(\displaystyle{ 4x^{2} + 9y^{2}} qslant 36}\)
czyli to jest elipsa o srodku 0,0 a to pod ulamkami to dlugosci polosi elipsy
pytam bo nie spotkalem sie z zapisem \(\displaystyle{ \leqslant 1}\) we wzorze elipsy
czy to jest kolo o srodku 0,0 i promieniu 6? i tu nie odgrywaja role te iloczyny zgodnie ze wzorem ogolnym kola ?
dziekuje za odp
\(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{9} + \frac{y^{2}}{4} qslant 1}\)
\(\displaystyle{ 4x^{2} + 9y^{2}} qslant 36}\)
czyli to jest elipsa o srodku 0,0 a to pod ulamkami to dlugosci polosi elipsy
pytam bo nie spotkalem sie z zapisem \(\displaystyle{ \leqslant 1}\) we wzorze elipsy
czy to jest kolo o srodku 0,0 i promieniu 6? i tu nie odgrywaja role te iloczyny zgodnie ze wzorem ogolnym kola ?
dziekuje za odp
To jest wzor elipsy czy kola ?
ale czy to przy okazji nie jest wzor kola,
wlasnie nie wiem jak sie do tego odniesc
to jest tylko wzor elipsy i tylko elipsy?
czym wiec jest to drugie rownanie ?
wlasnie nie wiem jak sie do tego odniesc
to jest tylko wzor elipsy i tylko elipsy?
czym wiec jest to drugie rownanie ?
- Sylwek
- Gość Specjalny
- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
To jest wzor elipsy czy kola ?
Nie jest wzór to wzór koła, bo wzór koła by był, gdyby przy x^2 i y^2 były te same współczynniki, a tu tak nie jest, więc jest to elipsa (i jej wnętrze), która nie jest kołem
- Szemek
- Gość Specjalny
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
To jest wzor elipsy czy kola ?
Wzór elipsy
\(\displaystyle{ \frac{(x-a)^{2}}{c^{2}} + \frac{(y-b)^{2}}{d^{2}} = 1}\)
Wzór okręgu
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
Wzór koła
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2 q r^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-a)^{2}}{c^{2}} + \frac{(y-b)^{2}}{d^{2}} = 1}\)
Wzór okręgu
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
Wzór koła
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2 q r^2}\)