Iloczyn cosinusów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 836
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Iloczyn cosinusów

Post autor: pelas_91 »

Oblicz: \(\displaystyle{ \cos 55^\circ \cdot \cos 65^\circ \cdot \cos 175^\circ}\)

Poproszę o wskazówkę. Próbowałem ze wzorów na iloczyny funkcji oraz ze wzoru na sinus podwojonego kąta.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 478 razy

Re: Iloczyn cosinusów

Post autor: Psiaczek »

pelas_91 pisze: 21 wrz 2019, o 18:52

Poproszę o wskazówkę. Próbowałem ze wzorów na iloczyny funkcji oraz ze wzoru na sinus podwojonego kąta.
nie chce mi się udowadniać tego :P , ale:

\(\displaystyle{ 4\cos (60-5)^\circ \cdot \cos (60+5)^\circ \cdot ( \cos5^\circ )=\cos(3\cdot5^\circ)}\)

i dalej już idzie , wynik \(\displaystyle{ - \frac{1}{8} \cdot \sqrt{ 2+\sqrt{3} }}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: Iloczyn cosinusów

Post autor: janusz47 »

Udowodnij i dołącz równanie:

\(\displaystyle{ \cos (55^{o}) + \cos( 65^{o}) + \cos(175^{o}) = 0 }\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Re: Iloczyn cosinusów

Post autor: Premislav »

Sorry, ale jestem przyzwyczajony do radianów:
\(\displaystyle{ \cos \left(\frac{11}{36}\pi\right)\cos \left(\frac{13}{36}\pi\right)\cos \left(\frac{35}{36}\pi \right)\\=\frac{1}{2}\cdot 2\cos \left(\frac{11}{36}\pi\right)\cos \left(\frac{13}{36}\pi\right)\cos \left(\frac{35}{36}\pi \right)\\=\frac{1}{2}\cdot \left( \cos\left(\frac{2}{3}\pi\right)+\cos\left(\frac{\pi}{18}\right) \right)\cos\left(\frac{35}{36}\pi\right)\\=-\frac{1}{2}\cos \left(\frac{\pi}{36}\right)\left(-\frac{1}{2}+2\cos^2\left(\frac{\pi}{36}\right)-1 \right)\\=\frac{3}{4}\cos\left(\frac{\pi}{36}\right)-\cos^3\left(\frac{\pi}{36}\right)\\=\frac{1}{4}\cdot \left(3\cos\left(\frac{\pi}{36}\right)-4\cos^3\left(\frac{\pi}{36}\right)\right)\\=-\frac{1}{4}\cos\left(\frac{\pi}{12}\right)}\)
no a wartość
\(\displaystyle{ \cos\left(\frac{\pi}{12}\right)}\) możesz sobie obliczyć ze wzoru na kosinus kąta połówkowego (a jak go nie znasz, to kosinus podwojonego kąta i równanie kwadratowe do rozwiązania)…
ODPOWIEDZ