czy ktos wytlumaczy mi jak krok po kroku to mozna rozwiazac ?
czy ktos wytlumaczy mi jak krok po kroku to mozna rozwiazac ?
\[8\times 3+15: .... =29\]
\[15+5\times(7+ ...)=70\]
czy ktos wytlumaczy mi jak krok po kroku to mozna rozwiazac ?
\[15+5\times(7+ ...)=70\]
czy ktos wytlumaczy mi jak krok po kroku to mozna rozwiazac ?
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2019, o 15:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 wrz 2019, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
Re: czy ktos wytlumaczy mi jak krok po kroku to mozna rozwiazac ?
Tak, ja mogę, tylko najpierw , chciałbym się dowiedzieć czy to są dwa równania "spięte" klamrą, a kropeczki to liczba do wpisania ?
Czy może, jest to coś innego a jak tak to, przydałby się lepszy opis
Czy może, jest to coś innego a jak tak to, przydałby się lepszy opis
Re: czy ktos wytlumaczy mi jak krok po kroku to mozna rozwiazac ?
to sa dwa rozne rownania.
W miejsce kropek to jest newiadom ktora trzeba wyliczyc.
W miejsce kropek to jest newiadom ktora trzeba wyliczyc.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 wrz 2019, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
Re: czy ktos wytlumaczy mi jak krok po kroku to mozna rozwiazac ?
Aaaa, dobra, bo teraz doszło do mnie, że używany przez Panią "x" to nie jest niewiadoma, tylko znak. (Jeśli nie, to proszę napisać )
1) \(\displaystyle{ 8\cdot 3+15:x=29}\)
\(\displaystyle{ \displaystyle{15 x=29 - 8\cdot 3\\
15x = 5\\
x = \frac13}}\)
2) \(\displaystyle{ 15+5\cdot(7+x)=79}\)
\(\displaystyle{ \displaystyle{5\cdot(7+x)=79-15\\
5\cdot(7+x)=64\\
35 +5x= 64\\
5x=29\\
x=\frac{29}{5}}}\)
1) \(\displaystyle{ 8\cdot 3+15:x=29}\)
\(\displaystyle{ \displaystyle{15 x=29 - 8\cdot 3\\
15x = 5\\
x = \frac13}}\)
2) \(\displaystyle{ 15+5\cdot(7+x)=79}\)
\(\displaystyle{ \displaystyle{5\cdot(7+x)=79-15\\
5\cdot(7+x)=64\\
35 +5x= 64\\
5x=29\\
x=\frac{29}{5}}}\)
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2019, o 15:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a.
Powód: Brak LaTeX-a.
-
- Administrator
- Posty: 25591
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4266 razy
Re: czy ktos wytlumaczy mi jak krok po kroku to mozna rozwiazac ?
No cóż, można dać wskazówkę, można napisać gotowca.
Poza tym sądzę, że forma zadania oznacza, iż jest ono sprzed etapu algebraizacji i używania niewiadomych w wersji symbolicznej.
JK
Poza tym sądzę, że forma zadania oznacza, iż jest ono sprzed etapu algebraizacji i używania niewiadomych w wersji symbolicznej.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 546
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 103 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: czy ktos wytlumaczy mi jak krok po kroku to mozna rozwiazac ?
Eee, ja tu czegoś nie rozumiem... W pierwszej jest piętnaście dzielone przez niewiadomą, a potem jest piętnaście mnożone przez niewiadomą... Mi wychodzi \(\displaystyle{ x=3}\)solomidasik pisze: ↑18 wrz 2019, o 14:55Aaaa, dobra, bo teraz doszło do mnie, że używany przez Panią "x" to nie jest niewiadoma, tylko znak. (Jeśli nie, to proszę napisać )
1) \(\displaystyle{ 8\cdot 3+15:x=29}\)
\(\displaystyle{ \displaystyle{15 x=29 - 8\cdot 3\\
15x = 5\\
x = \frac13}}\)
2) \(\displaystyle{ 15+5\cdot(7+x)=79}\)
\(\displaystyle{ \displaystyle{5\cdot(7+x)=79-15\\
5\cdot(7+x)=64\\
35 +5x= 64\\
5x=29\\
x=\frac{29}{5}}}\)
A w drugim nie ma \(\displaystyle{ 79}\), tylko samo \(\displaystyle{ 70}\), mi wychodzi \(\displaystyle{ x=4}\).
Ktoś mi wyjaśni, bo ja nie rozumiem? Proszę?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 wrz 2019, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
Re: czy ktos wytlumaczy mi jak krok po kroku to mozna rozwiazac ?
Tak,ma Pani rację. W obu przypadkach popełniłem błąd , wynikający z pośpiechu (spieszyłem się do pracy). Przepraszam.
Co do napisania gotowca... Tak, rzeczywiście mogłem, się bardziej postarać.
Co do napisania gotowca... Tak, rzeczywiście mogłem, się bardziej postarać.
-
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 112 razy
Re: czy ktos wytlumaczy mi jak krok po kroku to mozna rozwiazac ?
Obydwa Twoje rozwiązania są poprawne.Niepokonana pisze: ↑18 wrz 2019, o 20:13Eee, ja tu czegoś nie rozumiem... W pierwszej jest piętnaście dzielone przez niewiadomą, a potem jest piętnaście mnożone przez niewiadomą... Mi wychodzi \(\displaystyle{ x=3}\)
A w drugim nie ma \(\displaystyle{ 79}\), tylko samo \(\displaystyle{ 70}\), mi wychodzi \(\displaystyle{ x=4}\).
Ktoś mi wyjaśni, bo ja nie rozumiem? Proszę?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2019, o 14:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.