dlaczego wartosc bezwzgledną przyrownuje sie do 0 zeby znalezc x?
-
ne7ertoolate
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 12 wrz 2019, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
dlaczego wartosc bezwzgledną przyrownuje sie do 0 zeby znalezc x?
nie moge zrozumiec, DLACZEGO sie to robi. oraz dlaczego potem zaznacza sie te liczby na osi liczbowej, zeby wyodrebnic przedzialy? rozumiem, jak po kolei wyglada proces dzialania, ale nie rozumiem, dlaczego tak jest
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36058
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5342 razy
Re: dlaczego wartosc bezwzgledną przyrownuje sie do 0 zeby znalezc x?
A rozumiesz co to jest wartość bezwzględna liczby?
JK
JK
-
ne7ertoolate
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 12 wrz 2019, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
Re: dlaczego wartosc bezwzgledną przyrownuje sie do 0 zeby znalezc x?
wartosc bezwzgledna liczby (albo dzialania) usuwa minus wyniku wewnatrz lub zostawia tak jak jest jezeli wychodzi dodatni
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36058
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5342 razy
Re: dlaczego wartosc bezwzgledną przyrownuje sie do 0 zeby znalezc x?
No nie bardzo. Wartość bezwzględna liczby (nie ma czegoś takiego, jak "wartość bezwzględna działania") to jej odległość na osi liczbowej od zera. W wersji algebraicznej zapisujemy to tak:
\[|x|=\begin{cases}x&\text{gdy }x\ge 0\\ -x&\text{gdy }x< 0.\end{cases}\]
Literka \(x\) może czasami wprowadzać w błąd, więc można napisać tak:
\[|\diamond|=\begin{cases}\diamond&\text{gdy }\diamond\ge 0\\ -\diamond&\text{gdy }\diamond< 0.\end{cases}\]
Wartość bezwzględna utrudnia rozwiązywanie równań bądź nierówności (przynajmniej potencjalnie) i dlatego często "pozbywa się" jej, korzystając z powyższej definicji. Aby móc to zrobić porównuje się wyrażenie pod wartością bezwzględną, czyli \(\diamond\) z zerem, by wiedzieć, kiedy będzie ono nieujemne (wtedy wartość bezwzględną można "opuścić"), a kiedy ujemne (wtedy przed całym wyrażeniem \(\diamond\) trzeba dodać minus).
JK
\[|x|=\begin{cases}x&\text{gdy }x\ge 0\\ -x&\text{gdy }x< 0.\end{cases}\]
Literka \(x\) może czasami wprowadzać w błąd, więc można napisać tak:
\[|\diamond|=\begin{cases}\diamond&\text{gdy }\diamond\ge 0\\ -\diamond&\text{gdy }\diamond< 0.\end{cases}\]
Wartość bezwzględna utrudnia rozwiązywanie równań bądź nierówności (przynajmniej potencjalnie) i dlatego często "pozbywa się" jej, korzystając z powyższej definicji. Aby móc to zrobić porównuje się wyrażenie pod wartością bezwzględną, czyli \(\diamond\) z zerem, by wiedzieć, kiedy będzie ono nieujemne (wtedy wartość bezwzględną można "opuścić"), a kiedy ujemne (wtedy przed całym wyrażeniem \(\diamond\) trzeba dodać minus).
JK
-
ne7ertoolate
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 12 wrz 2019, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
Re: dlaczego wartosc bezwzgledną przyrownuje sie do 0 zeby znalezc x?
DZIĘKUJĘ BARDZO, teraz już rozumiem 