Zdjęcie o wymiarach \(\displaystyle{ 20\,cm\times 30\, cm}\) oprawiono w ramkę o jednakowej szerokości. Jaka jest szerokość tej ramki, jeżeli pole zdjęcia wraz z ramką wynosi \(\displaystyle{ 651\, cm^{2}}\)?
Ja w ogóle nie rozumiem, o co chodzi z tą ramką... Umie ktoś przetłumaczyć to na język bezramkowy?
EDIT: czy to będzie \(\displaystyle{ (20+x)(30+x)=651}\)?
Zastosowania funkcji kwadratowej 3
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Zastosowania funkcji kwadratowej 3
Tak, ale brzydki.
EDIT: bo ma wyjść \(\displaystyle{ 5 mm}\) czyli \(\displaystyle{ 0,5cm}\). Oczywiście \(\displaystyle{ x}\) jest liczną dodatnią.
Po przemnożeniu tej funkcji mamy \(\displaystyle{ x^{2}+50x-51=0}\). Dodatnie miejsce zerowe tej funkcji wynosi \(\displaystyle{ 1}\) a nie \(\displaystyle{ 0,5}\)... Ja nie rozumiem o co chodzi. Żadnej geometrii analitycznej, proszę.
EDIT: bo ma wyjść \(\displaystyle{ 5 mm}\) czyli \(\displaystyle{ 0,5cm}\). Oczywiście \(\displaystyle{ x}\) jest liczną dodatnią.
Po przemnożeniu tej funkcji mamy \(\displaystyle{ x^{2}+50x-51=0}\). Dodatnie miejsce zerowe tej funkcji wynosi \(\displaystyle{ 1}\) a nie \(\displaystyle{ 0,5}\)... Ja nie rozumiem o co chodzi. Żadnej geometrii analitycznej, proszę.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Zastosowania funkcji kwadratowej 3
Nieważne, czy ładny, czy brzydki - ważne, czy poprawny i pomocny.
Wszystkie zadania na zastosowania funkcji kwadratowej to ćwiczenie umiejętności tworzenie prostych modeli matematycznych. W tym wypadku kluczowy jest wspomniany powyżej rysunek.
Bo funkcja jest dobra (i rachunki też), ale tylko pod warunkiem, że poprawnie określisz, czym jest \(\displaystyle{ x}\). Bo na pewno nie jest to szerokość ramki, a to o nią jesteś pytana w tym zadaniu...
JK
Wszystkie zadania na zastosowania funkcji kwadratowej to ćwiczenie umiejętności tworzenie prostych modeli matematycznych. W tym wypadku kluczowy jest wspomniany powyżej rysunek.
Bo funkcja jest dobra (i rachunki też), ale tylko pod warunkiem, że poprawnie określisz, czym jest \(\displaystyle{ x}\). Bo na pewno nie jest to szerokość ramki, a to o nią jesteś pytana w tym zadaniu...
JK
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Zastosowania funkcji kwadratowej 3
Aaa dobra, jak pomyślałam, to już wiem, bo \(\displaystyle{ x}\) to są dwie szerokości ramki, bo ramka jest z obu stron dodana, nie z jednej, już rozumiem.
EDIT: Kerajs masz rację. Cóż zadanie rozwiązane.
EDIT: Kerajs masz rację. Cóż zadanie rozwiązane.

