Funkcja kwadratowa zastosowania

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1505
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 363 razy
Pomógł: 24 razy

Funkcja kwadratowa zastosowania

Post autor: Niepokonana »

kolejne zadanie, które od dwóch tygodni mi nie idzie.
Kawałek tkaniny ma kształt trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 2 m i 3 m. Aby uszyć prostokątną serwetę, krawcowa zamierza odciąć od niego dwa rogi. Jak powinna to zrobić, aby otrzymać serwetę o jak największej powierzchni?
Jak mi o tym mówili na innym forum to nie załapałam o co chodzi...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Funkcja kwadratowa zastosowania

Post autor: a4karo »

A potrafisz to zrobić gdyby to był trójkąt 3x3?
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1505
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 363 razy
Pomógł: 24 razy

Re: Funkcja kwadratowa zastosowania

Post autor: Niepokonana »

Eee, nie.
EDIT ja umiem zastosowania funkcji kwadratowej np. mnożenie xy, pitagorasa i w porywach podpobieństwo trójkątów... Nie wiem, jak to wszystko złączyć.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Funkcja kwadratowa zastosowania

Post autor: a4karo »

Wsk. W przypadku trojkata równoramiennego prostokąty maja taki sam obwód
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1505
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 363 razy
Pomógł: 24 razy

Re: Funkcja kwadratowa zastosowania

Post autor: Niepokonana »

Ale my mamy tylko jeden prostokąt. Krawcowa odcina z góry trójkąt i z boku i zostaje prostokąt. Mamy tu 2 mniejsze trójkąty w środku.
a prostokąta\(\displaystyle{ = 3-x}\)
b prostokąta\(\displaystyle{ =2-y}\)
czyli \(\displaystyle{ ab=(3-x)(2-y)}\)
Ale skąd ja mam wyliczyć y ja nie rozumiem.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Funkcja kwadratowa zastosowania

Post autor: a4karo »

Masz jeszcze warunek wiążący te zmienne: punkt leży na przeciwprostokatnej
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1505
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 363 razy
Pomógł: 24 razy

Re: Funkcja kwadratowa zastosowania

Post autor: Niepokonana »

Ale który punkt? W sensie ten z rogu leżącego naprzeciwko kąta prostego dużego trójkąta?
Wiem też, że przeciwprostokątna ma długość równą pierwiastek z 13.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Funkcja kwadratowa zastosowania

Post autor: a4karo »

Słyszałaś kiedyś o układzie współrzędnych? Umieść przyprostokatne na osiach i napisz równanie przeciwprostokatnej
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1505
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 363 razy
Pomógł: 24 razy

Re: Funkcja kwadratowa zastosowania

Post autor: Niepokonana »

Ej czekaj czekaj....
\(\displaystyle{ 2}\) dzielone na \(\displaystyle{ 2-y}\) to tyle samo co \(\displaystyle{ 3}\) dzielone na \(\displaystyle{ 3-x}\), co nie?
Ej, ja nie słyszałam ja wiem. Ale to będzie miało sinusy i cosinusy, co nie? Jak umieszczę bok długości \(\displaystyle{ 3}\) dołem to będzie \(\displaystyle{ 3-x}\), a jak bok długości \(\displaystyle{ 2}\) dołem to \(\displaystyle{ 2-x}\), tak?
Ake jak chcesz, żebym zrobiła sinusami i cosinusami, to muszę wiedzieć, który kąt ma \(\displaystyle{ 30}\) stopni a który \(\displaystyle{ 60}\).
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2019, o 21:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1505
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 363 razy
Pomógł: 24 razy

Re: Funkcja kwadratowa zastosowania

Post autor: Niepokonana »

Proszę rozpisz mi to podobieństwo trójkątów.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Funkcja kwadratowa zastosowania

Post autor: a4karo »

Nie wiem skąd Ci przyszły do głowy jakieś bzdury o sinusach i kosinusach. Kątów 20 i 30 stopni tam nie ma.

Jeżeli chcesz pomocy, to zrób to, co napisałem.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1505
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 363 razy
Pomógł: 24 razy

Re: Funkcja kwadratowa zastosowania

Post autor: Niepokonana »

Ale to musi być zrobione na podobieństwo trójkątów.
No mówię. Jak na osi x jest bok długości 2, to funkcja przeciwprostokątnej to \(\displaystyle{ f(x)=-x+2}\) a jak 3 jest na osi x to \(\displaystyle{ f(x)=-x+3}\).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Funkcja kwadratowa zastosowania

Post autor: a4karo »

Nie
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Re: Funkcja kwadratowa zastosowania

Post autor: Premislav »

Ale akurat wspomniane podobieństwo trójkątów to bardzo dobry pomysł, a Wy tu z jakimś układem współrzędnych. Tutaj to nie upraszcza w żaden sposób zadania, jest redundantne, a wprowadza zamieszanie, jak ktoś (było: „nikt", użyłem złego słowa, to cała zmiana w poście) nie robił zadań w stylu planimetrii za pomocą geometrii analitycznej.
Odcięte trójkąty w rogach będą podobne (cecha podobieństwa kąt, kąt, kąt). Powiedzmy, że z przyprostokątnej długości \(\displaystyle{ 3}\) odcinamy w rogu \(\displaystyle{ x}\), a z tej o długości \(\displaystyle{ 2}\) odcinamy \(\displaystyle{ y}\). Powstaje wówczas (z rzeczonego podobieństwa) zależność
\(\displaystyle{ \displaystyle{\frac{x}{2-y}=\frac{3-x}{y}}}\), czyli
\(\displaystyle{ xy=(2-y)(3-x)}\), a innymi słowy
\(\displaystyle{ 2x+3y=6\\\displaystyle{y=\frac{6-2x}{3}}}\)
i wobec tego
\(\displaystyle{ (3-x)(2-y)=(3-x)\left(2-\frac{6-2x}{3}\right)}\)
Uprość to i masz do zmaksymalizowania funkcję kwadratową jednej zmiennej.

Można pewnie też to zadanie zrobić czysto geometrycznie, ale nie umiem.
a tu ze średnich; nie patrz przed rozwiązaniem samodzielnym:    
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2019, o 14:57 przez Premislav, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1505
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 363 razy
Pomógł: 24 razy

Re: Funkcja kwadratowa zastosowania

Post autor: Niepokonana »

Dzięki Premislav, ja sama na to nie wpadłam, tylko temat zastosowania funkcji kwadratowej jest na podobieństwa trójkątów. Sprawdzę, jak uzyskam dostęp do mojego zeszytu :P
ODPOWIEDZ