Nowe forum
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Nowe forum
Nowe forum zostało uruchomione.
Tak, wiem, \(\displaystyle{ \LaTeX}\) w starych postach jest źle skonwertowany (i nawet wiem, co zadziałało źle).
Tak, mam nadzieję, że da się to systemowo (a nie ręcznie) poprawić.
Tak, wiem, że brakuje wam wielu funkcjonalności starego forum. Mnie też.
Tak, mam nadzieję, że uda się różne funkcjonalności dodać/przywrócić. Choć zapewne nie wszystkie.
Nie, nie mam ochoty wysłuchiwać, że można to było zrobić lepiej. Pewnie to prawda, ale nie ja to robiłem, więc nie zamierzam ani za to odpowiadać, ani tego oceniać.
Nie, nie zamierzam ograniczać swobody narzekania. Ale narzekamy nie tutaj, tylko w "Off-topicu...".
W tym wątku można zgłaszać, co nie działa, działa źle, wygląda źle, czego nie ma, a mogłoby być. Nie obiecuję, że da się coś z tym zrobić (a w każdym razie, że da się zrobić szybko), ale zawsze lepiej wiedzieć.
JK
Tak, wiem, \(\displaystyle{ \LaTeX}\) w starych postach jest źle skonwertowany (i nawet wiem, co zadziałało źle).
Tak, mam nadzieję, że da się to systemowo (a nie ręcznie) poprawić.
Tak, wiem, że brakuje wam wielu funkcjonalności starego forum. Mnie też.
Tak, mam nadzieję, że uda się różne funkcjonalności dodać/przywrócić. Choć zapewne nie wszystkie.
Nie, nie mam ochoty wysłuchiwać, że można to było zrobić lepiej. Pewnie to prawda, ale nie ja to robiłem, więc nie zamierzam ani za to odpowiadać, ani tego oceniać.
Nie, nie zamierzam ograniczać swobody narzekania. Ale narzekamy nie tutaj, tylko w "Off-topicu...".
W tym wątku można zgłaszać, co nie działa, działa źle, wygląda źle, czego nie ma, a mogłoby być. Nie obiecuję, że da się coś z tym zrobić (a w każdym razie, że da się zrobić szybko), ale zawsze lepiej wiedzieć.
JK
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22486
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: Nowe forum
No to parę rzeczy do zrobienia
1. Jak wstawiać kolory w formułach?
2. Automat zastępujący $$ tagami latex byłby dużą pomocą
3. Zębatka zwykle oznacza „Ustawienia”. Tutaj z nieznanego powodu kryje się pod nią wyszukiwanie zaawansowane. Mylące.
4. Na pasku obok linku "powiadomienia" jest dużo miejsca. Można by tam umieścić linki do aktywnych tematów i "moich postów"
5. Moim numerem GG nie jest 0 (odszczekane - do ustawienia w profilu)
6. Po kliknięciu na nazwę użytkownika strona z jego profilem powinna wyświetlać się w osobnym oknie lub zakładce. Być może to samo po kliknięciu na kontakt WWW
Super jest podpowiadaczka kolorów (niestety, tylko w trybie tekstowym).
1. Jak wstawiać kolory w formułach?
2. Automat zastępujący $$ tagami latex byłby dużą pomocą
3. Zębatka zwykle oznacza „Ustawienia”. Tutaj z nieznanego powodu kryje się pod nią wyszukiwanie zaawansowane. Mylące.
4. Na pasku obok linku "powiadomienia" jest dużo miejsca. Można by tam umieścić linki do aktywnych tematów i "moich postów"
5. Moim numerem GG nie jest 0 (odszczekane - do ustawienia w profilu)
6. Po kliknięciu na nazwę użytkownika strona z jego profilem powinna wyświetlać się w osobnym oknie lub zakładce. Być może to samo po kliknięciu na kontakt WWW
Super jest podpowiadaczka kolorów (niestety, tylko w trybie tekstowym).
- VirtualUser
- Użytkownik

- Posty: 442
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Re: Nowe forum
wchodzenie w stare posty z poziomu wyszukiwarki googla nie działa.
To zabije ruch zewnętrzny strony - kto podjął decyzję by wprowadzić nową wersję bez wytestowania jej na jakiejs kopii?Informacje
Nie znaleziono żądanej strony.
-
Elayne
- Użytkownik

- Posty: 923
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 278 razy
Re: Nowe forum
1. Skoro mamy szaraka w smole to zmiana domyślnego języka MathJax, tak aby interfejs użytkownika również był w języku polskim.
2. Dodanie interfejsu graficznego do edytowania formuł matematycznych.
3. Dodanie obsługi jakiegoś pakietu graficznego np. TikZ.
2. Dodanie interfejsu graficznego do edytowania formuł matematycznych.
3. Dodanie obsługi jakiegoś pakietu graficznego np. TikZ.
-
Elayne
- Użytkownik

- Posty: 923
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 278 razy
Re: Nowe forum
Kolorowanie:
\(\displaystyle{ \color{red}{\begin{gather}
a = a \tag{$*$}\\
\color{orange}{\text{if } a=b \text{ then } b=a \tag{$\dagger$}}\\
\color{blue}{\text{if } a=b \text{ and } b=c \text{ then } a=c\tag{3.1}}
\end{gather}}}\)
\(\displaystyle{ \color{red}{\begin{gather}
a = a \tag{$*$}\\
\color{orange}{\text{if } a=b \text{ then } b=a \tag{$\dagger$}}\\
\color{blue}{\text{if } a=b \text{ and } b=c \text{ then } a=c\tag{3.1}}
\end{gather}}}\)
Kod: Zaznacz cały
\color{nazwa_koloru}{tekst}-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Re: Nowe forum
Dzięki zaangażowaniu MichalProg w dużym stopniu został naprawiony \(\LaTeX\). W niektórych postach nie wszystko będzie wyglądać tak samo, jak onegdaj. Wynika to z dwóch powodów
- algorytm "odzyskujący" czasem mógł coś przegapić;
- na starym forum mieliśmy trochę inne wcielenie \(\LaTeX\)a.
Dlatego jeżeli traficie na post, w którym trzeba coś poprawić, to go raportujcie.
JK
- algorytm "odzyskujący" czasem mógł coś przegapić;
- na starym forum mieliśmy trochę inne wcielenie \(\LaTeX\)a.
Dlatego jeżeli traficie na post, w którym trzeba coś poprawić, to go raportujcie.
JK
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: Nowe forum
Dziękujemy. Z moich obserwacji nie działają makra z poprzedniego forum typu
\(\displaystyle{ \tg x}\) (
\(\displaystyle{ \ctg x}\) (
\RR, \ZZ, więc na oko musiałbym zarapować \(\displaystyle{ \approx 1000}\) samych swoich postów, a tego mi się na razie nie chce robić (może kiedyś przy bezalkoholowym piwku). Z dziwniejszych rzeczy, to funkcje trygonometryczne:\(\displaystyle{ \tg x}\) (
\tg x) nie działa, trzeba by wszędzie poprawić np. na \(\displaystyle{ \tan x}\) (\tan x). Podobnie\(\displaystyle{ \ctg x}\) (
\ctg x), zamiast tego można (pewnie nie trzeba) używać \(\displaystyle{ \cot x}\) (\cot x). Tutaj niestety posty z błędami będą iść w tysiące, dział trygonometria welcome to. No ewentualnie można zrobić \(\displaystyle{ \mathrm{ctg } \ x}\).-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Re: Nowe forum
Tangens i cotangens to też były makra.Premislav pisze: 14 wrz 2019, o 01:29Z dziwniejszych rzeczy, to funkcje trygonometryczne:
\(\displaystyle{ \tg x}\) (\tg x) nie działa, trzeba by wszędzie poprawić np. na \(\displaystyle{ \tan x}\) (\tan x). Podobnie
\(\displaystyle{ \ctg x}\) (\ctg x), zamiast tego można (pewnie nie trzeba) używać \(\displaystyle{ \cot x}\) (\cot x). Tutaj niestety posty z błędami będą iść w tysiące, dział trygonometria welcome to. No ewentualnie można zrobić \(\displaystyle{ \mathrm{ctg } \ x}\).
To są dość liczne usterki, ale na szczęście nie powodują nieczytelności tekstu. Może w przyszłości da się to załatwić systemowo. Bardziej chodzi mi o sytuacje, gdy pojawia się sytuacja typu \(\displaystyle{ \left\{...\right}}\).
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Re: Nowe forum
Makra zostały przywrócone i powinny działać.Premislav pisze: 14 wrz 2019, o 01:29 Dziękujemy. Z moich obserwacji nie działają makra z poprzedniego forum typu\RR,\ZZ, więc na oko musiałbym zarapować \(\displaystyle{ \approx 1000}\) samych swoich postów, a tego mi się na razie nie chce robić (może kiedyś przy bezalkoholowym piwku). Z dziwniejszych rzeczy, to funkcje trygonometryczne:
\(\displaystyle{ \tg x}\) (\tg x) nie działa, trzeba by wszędzie poprawić np. na \(\displaystyle{ \tan x}\) (\tan x). Podobnie
\(\displaystyle{ \ctg x}\) (\ctg x), zamiast tego można (pewnie nie trzeba) używać \(\displaystyle{ \cot x}\) (\cot x). Tutaj niestety posty z błędami będą iść w tysiące, dział trygonometria welcome to. No ewentualnie można zrobić \(\displaystyle{ \mathrm{ctg } \ x}\).
JK
-
Belf
- Użytkownik

- Posty: 479
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Nowe forum
Czy nadal są ( bo ich nie widzę ) przyciski ułatwiające pisanie w Latexie ( niektóre często używane znaki np. całka , granica , symbol Newtona itp) ?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Re: Nowe forum
Nie, nie ma. Niedługo powinna pojawić się z powrotem poprawiona instrukcja LaTeX-a.
Kwestią przycisków zajmiemy się później.
JK
Kwestią przycisków zajmiemy się później.
JK
- Gosda
- Użytkownik

- Posty: 338
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 1
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Re: Nowe forum
Belf, \(\displaystyle{ \LaTeX}\) to nie lateks
Dlatego piszemy w \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-u, a nie "w Latexie" - wielu początkujących się na tym myli.
A gdzie poradnik dla nowych użytkowników? Zniknął całkiem czy jest gdzieś dostępny na nowym forum?
A gdzie poradnik dla nowych użytkowników? Zniknął całkiem czy jest gdzieś dostępny na nowym forum?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Re: Nowe forum
Najpierw poprawimy instrukcję LaTeXa, potem zajmiemy się poradnikiem.Gosda pisze: 19 wrz 2019, o 15:46A gdzie poradnik dla nowych użytkowników? Zniknął całkiem czy jest gdzieś dostępny na nowym forum?
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Re: Nowe forum
MichalProg działa. Poprawione zostało wyświetlanie wzorów (zwłaszcza rozbudowanych) w LaTeXu. Od tej pory kod w tagach
JK
[latex][/latex] będzie składany i wyświetlany w trybie displaystyle, czyli ułamki, całki, sumy itd. znów będą wyglądać porządnie.JK