Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ y=f(m)}\), która każdemu argumentowi \(\displaystyle{ m \in \RR}\) przyporządkuje liczbę rozwiązań równania.
Równanie: \(\displaystyle{ (m^{2}-1)x^{2}+2(m-1)x+1=0}\)
O co w tym chodzi?
Równania kwadratowe z parametrem 7
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy
Równania kwadratowe z parametrem 7
Ostatnio zmieniony 18 sie 2019, o 16:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- MrCommando
- Użytkownik

- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Równania kwadratowe z parametrem 7
Najpierw musisz przedyskutować liczbę rozwiązań rownania w zależności od \(\displaystyle{ m}\) - standardowo dla jakich \(\displaystyle{ m}\) ma dwa, jedno bądź zero rozwiązań. Tą pozornie dziwną funkcją zajmiemy się potem.
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Równania kwadratowe z parametrem 7
2 dla \(\displaystyle{ m<1}\) 1 \(\displaystyle{ m=0}\) i 0 \(\displaystyle{ m>1}\)
Co dalej?
Co dalej?
-
PokEmil
- Użytkownik

- Posty: 163
- Rejestracja: 25 mar 2017, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Równania kwadratowe z parametrem 7
Jeszcze zanim zaczniemy analizę liczby rozwiązań w zależności od \(\displaystyle{ m}\), to najpierw trzeba mieć pewność, że równanie to jest kwadratowe, czyli że w równaniu: \(\displaystyle{ ax^2+bx+c=0}\) zachodzi \(\displaystyle{ a \neq 0}\). Czyli sprawdzamy najpierw, co się dzieje, gdy \(\displaystyle{ m^2-1=0}\), czyli co się dzieje gdy \(\displaystyle{ m=-1 \vee m=1}\)?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Równania kwadratowe z parametrem 7
Słabo to wygląda - dla \(\displaystyle{ m=0}\) mamy półtora rozwiązania (no bo skoro mamy zarówno dwa, jak i jedno, to chyba trzeba wziąć średnią...), a dla \(\displaystyle{ m=1}\) w ogóle nie wiadomo...Niepokonana pisze:2 dla \(\displaystyle{ m<1}\) 1 \(\displaystyle{ m=0}\) i 0 \(\displaystyle{ m>1}\)
JK
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Równania kwadratowe z parametrem 7
\(\displaystyle{ m = -1}\) równanie liniowe - ma jedno rozwiązanie \(\displaystyle{ x_{0}= \frac{1}{2}.}\)
\(\displaystyle{ m =1}\) - równanie sprzeczne, bo \(\displaystyle{ 0 +1 = 0.}\)
\(\displaystyle{ \Delta = -8m + 8 < 0, \ \ m> 1}\) - brak rozwiązań
\(\displaystyle{ \Delta = -8m +8 > 0, \ \ m< 1}\) - dwa rozwiązania z wyłączeniem \(\displaystyle{ m = -1}\), gdy równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie.
\(\displaystyle{ f(m) = \begin{cases} 0 \ \ \mbox{gdy} \ \ m\geq 1 \\ 1 \ \ \mbox{gdy} \ \ m = -1 \ \ \\2 \ \ \mbox{ gdy} \ \ m< 1 \wedge m \neq -1 \end{cases}}\)
Proszę sprawdzić i narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ f(m).}\)
\(\displaystyle{ m =1}\) - równanie sprzeczne, bo \(\displaystyle{ 0 +1 = 0.}\)
\(\displaystyle{ \Delta = -8m + 8 < 0, \ \ m> 1}\) - brak rozwiązań
\(\displaystyle{ \Delta = -8m +8 > 0, \ \ m< 1}\) - dwa rozwiązania z wyłączeniem \(\displaystyle{ m = -1}\), gdy równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie.
\(\displaystyle{ f(m) = \begin{cases} 0 \ \ \mbox{gdy} \ \ m\geq 1 \\ 1 \ \ \mbox{gdy} \ \ m = -1 \ \ \\2 \ \ \mbox{ gdy} \ \ m< 1 \wedge m \neq -1 \end{cases}}\)
Proszę sprawdzić i narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ f(m).}\)
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Równania kwadratowe z parametrem 7
Aaaa dobra, dzięki, bo nie zaczaiłam, o co chodzi z tym \(\displaystyle{ f(m)}\), ale dobra.
Zostało jeszcze tylko jedno zadanie z tego tematu i potem zastosowania funkcji kwadratowej i planimetria. ^^
Zostało jeszcze tylko jedno zadanie z tego tematu i potem zastosowania funkcji kwadratowej i planimetria. ^^
Ostatnio zmieniony 19 sie 2019, o 17:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.