Moment bezwładności

zaliczenie14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 6 paź 2018, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Moment bezwładności

Post autor: zaliczenie14 »

Cześć mam problem z zadaniem obliczania momentu bezwładności z kołem. Trzeba wyznaczyć środek
ciężkości \(\displaystyle{ y_{c}}\), obliczyć \(\displaystyle{ I_{x}}\) i \(\displaystyle{ I_{xc}}\). Oś x mogę przyjąć dowolnie, zazwyczaj przyjmuję tak jak na rysunku \(\displaystyle{ x_{1}}\) lub \(\displaystyle{ x_{2}}\), ale można też przyjąć \(\displaystyle{ x_{3}}\). Na początek chciałam zapytać czy lepiej przyjąć oś x tak jak \(\displaystyle{ x_{1}}\) lub \(\displaystyle{ x_{2}}\) czy \(\displaystyle{ x_{3}}\) ?

Rysunek zadania:

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/a/cCKY80F
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Moment bezwładności

Post autor: StudentIB »

Na początek przyjmujesz osie \(\displaystyle{ y}\) i \(\displaystyle{ x_{3}}\). Środek ciężkości wiadomo gdzie jest - na ich przecięciu (w środku otworu). Moment bezwładności względem tych osi liczysz odejmując od momentu bezwł. prostokąta danego wzorem \(\displaystyle{ \frac{bh^{3}}{12}}\) moment bezwładności koła \(\displaystyle{ \frac{\pi r^{4}}{4}}\). Żeby obliczyć moment bezwładności względem pozostałych osi \(\displaystyle{ x_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}}\) musisz skorzystać z twierdzenia Steinera. W tym celu do wyznaczonego już momentu bezwładności wzgl. osi \(\displaystyle{ x_{3}}\) dodajesz iloczyn pola figury i kwadratu odległości między osiami.
zaliczenie14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 6 paź 2018, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Re: Moment bezwładności

Post autor: zaliczenie14 »

Moment bezwładności \(\displaystyle{ I_{x}= \frac{ 194a^{4} }{12}- \frac{ pi a^{4} }{4}= \frac{ 194a^{4} }{12}- \frac{ 3pi a^{4} }{12}= 15,38a^{4}}\). A jak obliczyć \(\displaystyle{ I_{xc}}\) ?
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Moment bezwładności

Post autor: StudentIB »

\(\displaystyle{ x_{c}}\) to oś przechodząca przez środek ciężkości figury, czyli u Ciebie \(\displaystyle{ x_{3}}\). Więc masz już ten moment bezwładności i możesz jedynie policzyć momenty bezwł. względem pozostałych 2 osi.
zaliczenie14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 6 paź 2018, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Re: Moment bezwładności

Post autor: zaliczenie14 »

aaa ok, a jeszcze takie pytanie mam chodzi mi o ten środek ciężkości bo normalnie jak przyjmowałem oś x np. u podstawy to liczyłem środek ciężkości \(\displaystyle{ y_{c}}\) i zaznaczałem na rysunku C, a jak przyjąłem oś x na środku koła, także na środku prostokąta to \(\displaystyle{ C=( x_{c},y_{c})=(0,2a)}\) ?
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2463
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 616 razy

Re: Moment bezwładności

Post autor: siwymech »

1. Przyjęte oznaczenie współrzędnych środka ciężkości figury(punktu C):
\(\displaystyle{ C ( x _{c}, y _{c})}\)
2.Osie środkowe przechodzące przez środek ciężkości oznaczymy jako :\(\displaystyle{ x _{c} , y _{c}}\)
3. Momenty bezwładności figury wzgl osi środkowych oznaczymy symbolami
wzgl. osi \(\displaystyle{ x _{c}}\)- \(\displaystyle{ J _{xc}}\), wzgl. osi \(\displaystyle{ y _{c} - J _{yc}}\)
.....................................................
Obl. osiowy moment bezwładności wzgl osi \(\displaystyle{ x _{1} \Rightarrow J _{x1}}\) stosujemy tw Steinera , bowiem osie : środkowa \(\displaystyle{ x _{3}}\) i oś \(\displaystyle{ x _{1}}\) są do siebie równoległe i oddalone od siebie o wartość \(\displaystyle{ 2a.}\)
zaliczenie14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 6 paź 2018, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Re: Moment bezwładności

Post autor: zaliczenie14 »

Chodzi mi o te współrzędne środka ciężkości właśnie.
Jak tak teraz pomyślałem to wychodzi na to że \(\displaystyle{ C=(0,0)}\)
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Moment bezwładności

Post autor: StudentIB »

W tego typu zadaniach należy zacząć od przyjęcia dowolnego układu współrzędnych. Jeśli figura ma choć 1 oś symetrii to z niej korzystamy, bo wiadomo, że na tej osi leży środek ciężkości (2 osie symetrii = środek ciężkości na ich przecięciu). Potem wyznaczamy współrzędne środka ciężkości w tym układzie współrzędnych. Tutaj mamy 2 osie symetrii i widzimy od razu gdzie jest środek ciężkości, więc nie musimy określać jego lokalizacji - znajduje się w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\) przyjętego układu współrzędnych.
zaliczenie14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 6 paź 2018, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Re: Moment bezwładności

Post autor: zaliczenie14 »

Ok teraz wszystko jest jasne, dzięki.-- 18 sie 2019, o 12:11 --Jeszcze mam jedno pytanko. Jeżeli zadanie wyglądało by tak:

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/a/rJ2omA8
to liczę:

\(\displaystyle{ y_{c}= \frac{ 12a^{2} \cdot 2a- \pi a^{2} \cdot 1,5a }{12a^{2}-\pi a^{2}}}\) i jak tu najlepiej liczyć, zamienić \(\displaystyle{ \pi}\) na 3,14 czy jak ?
ODPOWIEDZ