Mam do was prośbe, a mianowicie czy mogli byscie mi pomoc w rozwiazaniu zadania.
Treść:
Pewna liczbe podzielono przez 90 i otrzymano reszte 56. Oblicz reszte dzielenia tej liczby przez 15.
Bede wdzieczny za jak najszybsza odpowiedz.
Dzielenie i reszta.
- Sylwek
- Gość Specjalny
- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
Dzielenie i reszta.
Ta liczba ma w takim razie postać: x=90k+56, gdzie k jest dowolną liczbą całkowitą. A więc:
\(\displaystyle{ \frac{x}{15}=\frac{90k+56}{15}=6k+\frac{56}{15}=6k+3+\frac{11}{15}}\)
Licznik ostatniego ułamka jest szukaną resztą
\(\displaystyle{ \frac{x}{15}=\frac{90k+56}{15}=6k+\frac{56}{15}=6k+3+\frac{11}{15}}\)
Licznik ostatniego ułamka jest szukaną resztą
- Undre
- Gość Specjalny
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Dzielenie i reszta.
Takową liczbę można zapisać jako \(\displaystyle{ n 90 + 56}\). Zauważ, że podzielność przez 90 to podzielność przez \(\displaystyle{ 15 6}\). Dodatkowo reszta z dzielenia przez 90 też podlega dzieleniu przez 15, z czego dzielenie to daje nam 3, resztę 11.
[ Dodano: 10 Października 2007, 20:39 ]
heh, uprzedzono mnie
[ Dodano: 10 Października 2007, 20:39 ]
heh, uprzedzono mnie