Równania kwadratowe z parametrem
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy
Równania kwadratowe z parametrem
Dla jakich wartości m równanie ma 2 różne pierwiastki dodatnie a dla jakich 2 ujemne?
\(\displaystyle{ -x^{2}+2mx+m^{2}-1=0}\)
\(\displaystyle{ 2x^{2}+(2-m)x+m=0}\)
Dla jakich wartości m równanie ma podwójny pierwiastek będący liczbą ujemną?
\(\displaystyle{ (m+1)x^{2}+(m-1)x+2=0}\)
Jak robię deltą, to mi nie wychodzi, nie wiem, jak to zrobić.
\(\displaystyle{ -x^{2}+2mx+m^{2}-1=0}\)
\(\displaystyle{ 2x^{2}+(2-m)x+m=0}\)
Dla jakich wartości m równanie ma podwójny pierwiastek będący liczbą ujemną?
\(\displaystyle{ (m+1)x^{2}+(m-1)x+2=0}\)
Jak robię deltą, to mi nie wychodzi, nie wiem, jak to zrobić.
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Równania kwadratowe z parametrem
Równanie kwadratowe ma dwa różne pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}}\), gdy ....?
Dwa różne pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}}\) są dodatnie, gdy ich suma jest ...? i ich iloczyn jest....?
Dwa różne pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}}\) są ujemne, gdy ich suma jest ...? i ich iloczyn jest ....?
Równanie kwadratowe ma jeden pierwiastek (podwójny) \(\displaystyle{ x_{0}}\), gdy ....?
Pierwiastek ten jest liczbą ujemną, gdy ...?
Dwa różne pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}}\) są dodatnie, gdy ich suma jest ...? i ich iloczyn jest....?
Dwa różne pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}}\) są ujemne, gdy ich suma jest ...? i ich iloczyn jest ....?
Równanie kwadratowe ma jeden pierwiastek (podwójny) \(\displaystyle{ x_{0}}\), gdy ....?
Pierwiastek ten jest liczbą ujemną, gdy ...?
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Równania kwadratowe z parametrem
1. Delta jest większa niż zero.
2. Suma powyżej zera i tak samo iloczyn.
3. Suma poniżej zera, iloczyn dodatni.
4. Delta jest zerem.
5. Nie wiem.
Ale jak mam to zrobić?
2. Suma powyżej zera i tak samo iloczyn.
3. Suma poniżej zera, iloczyn dodatni.
4. Delta jest zerem.
5. Nie wiem.
Ale jak mam to zrobić?
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: Równania kwadratowe z parametrem
Świetnie, to teraz oblicz wyróżnik w tych przypadkach (wzór na wyróżnik chyba znasz), a da określenia znaków tych sum i iloczynów użyj wzorów Viete'a.
A co do tego piątego, wzory Viete'a działają też dla pierwiastków wielokrotnych. Przykład: weźmy sobie trójmian kwadratowy \(\displaystyle{ t(x)=x^2-4x+4}\). Ma on pierwiastek podwójny \(\displaystyle{ x_0=2}\), a wzory Viete'a wskazują, że suma jego pierwiastków wynosi \(\displaystyle{ 4}\), a iloczyn również \(\displaystyle{ 4}\).
Po prostu pierwiastek podwójny we wzorach Viete'a jest liczony dwa razy (i tak z innymi pierwiastkami wielokrotnymi dla wielomianów wyższych stopni: pierwiastek o krotności \(\displaystyle{ k}\) jest liczony \(\displaystyle{ k}\) razy).
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wzory_Vi%C3%A8te%E2%80%99a#Tr%C3%B3jmian_kwadratowyA co do tego piątego, wzory Viete'a działają też dla pierwiastków wielokrotnych. Przykład: weźmy sobie trójmian kwadratowy \(\displaystyle{ t(x)=x^2-4x+4}\). Ma on pierwiastek podwójny \(\displaystyle{ x_0=2}\), a wzory Viete'a wskazują, że suma jego pierwiastków wynosi \(\displaystyle{ 4}\), a iloczyn również \(\displaystyle{ 4}\).
Po prostu pierwiastek podwójny we wzorach Viete'a jest liczony dwa razy (i tak z innymi pierwiastkami wielokrotnymi dla wielomianów wyższych stopni: pierwiastek o krotności \(\displaystyle{ k}\) jest liczony \(\displaystyle{ k}\) razy).
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Równania kwadratowe z parametrem
\(\displaystyle{ \frac{-b}{a}=2m}\) \(\displaystyle{ \frac{c}{a}=1-m^{2}}\) delta to \(\displaystyle{ 8m^{2}-4}\) Delta jest większa niż zero jeżeli \(\displaystyle{ m> \frac{ \sqrt{2}}{2} \vee m< \frac{- \sqrt{2} }{2}}\) Co dalej?
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Równania kwadratowe z parametrem
"Suma powyżej zera i tak samo iloczyn" \(\displaystyle{ 2m >0 , \ \ 1 - m^2 > 0}\)
Znajdujemy część wspólną zbiorów rozwiązań tych nierówności i \(\displaystyle{ \Delta >0.}\)
Znajdujemy część wspólną zbiorów rozwiązań tych nierówności i \(\displaystyle{ \Delta >0.}\)
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Równania kwadratowe z parametrem
A4karo, nie umiesz rozwiązać, to się nie wtrącaj, ok? A poza tym to jest jedno zadanie, ale z podpunktami.
Dobra, mam już te 2 pierwsze, a jak zrobić to z podwójnym pierwiastkiem?
Dobra, mam już te 2 pierwsze, a jak zrobić to z podwójnym pierwiastkiem?
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: Równania kwadratowe z parametrem
Takie wjeżdżanie na ambicję wydaje mi się bardzo niekulturalne, zresztą gdy nie jest się w stanie zrobić schematycznego zadania, które ludzie w gimnazjum (a nie, bo już nie ma gimnazjów) trzaskają ze wzorów skróconego mnożenia, to nie sądzę, by warto było dywagować o tym, kto co umie. Możesz zaraportować post, jeśli uważasz, że nic nie wnosi lub dodać użytkownika do wrogów, jeśli nie życzysz sobie oglądać jego wypowiedzi (choć prościej nie czytać).
1) współczynnik przy \(\displaystyle{ x^2}\) różny od zera;
2) wyróżnik trójmianu (czy tam delta, jak wolisz) równy zero;
3) skoro wyróżnik jest równy zero, to podwójny pierwiastek jest po prostu postaci \(\displaystyle{ -\frac{b}{2a},}\) no i to ma być mniejsze od zera.
Ale gdybyś nie chciała oddzielać tego przypadku, to tak jak pisałem (ale chyba to przeoczyłaś) wzory Viete'a tak samo dobrze sprawdzają się w przypadku pierwiastków wielokrotnych, tylko że wtedy w tych sumach/iloczynach liczymy to jako \(\displaystyle{ k}\) takich samych pierwiastków (gdy jest pierwiastek stopnia \(\displaystyle{ k, \ k>1}\)), a nie jeden.
janusz47, to był suchar (nie ja go wymyśliłem):
11:53
1) współczynnik przy \(\displaystyle{ x^2}\) różny od zera;
2) wyróżnik trójmianu (czy tam delta, jak wolisz) równy zero;
3) skoro wyróżnik jest równy zero, to podwójny pierwiastek jest po prostu postaci \(\displaystyle{ -\frac{b}{2a},}\) no i to ma być mniejsze od zera.
Ale gdybyś nie chciała oddzielać tego przypadku, to tak jak pisałem (ale chyba to przeoczyłaś) wzory Viete'a tak samo dobrze sprawdzają się w przypadku pierwiastków wielokrotnych, tylko że wtedy w tych sumach/iloczynach liczymy to jako \(\displaystyle{ k}\) takich samych pierwiastków (gdy jest pierwiastek stopnia \(\displaystyle{ k, \ k>1}\)), a nie jeden.
janusz47, to był suchar (nie ja go wymyśliłem):
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=hClJclcJ4qw11:53
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Równania kwadratowe z parametrem
Człowieku, w gimnazjum to nam nawet takich zadań nie pokazywano XD Liczyło się pole i obwód trójkątów i czworokątów.
A więc... Delta równa się \(\displaystyle{ (m-3)^{2}=0 \Rightarrow m=3}\)
\(\displaystyle{ \frac{-b}{2a}= \frac{1-m}{2m+2}}\) I to jest mniejsze od zera, gdy \(\displaystyle{ m>1 \vee m<1}\)
Co dalej?
A więc... Delta równa się \(\displaystyle{ (m-3)^{2}=0 \Rightarrow m=3}\)
\(\displaystyle{ \frac{-b}{2a}= \frac{1-m}{2m+2}}\) I to jest mniejsze od zera, gdy \(\displaystyle{ m>1 \vee m<1}\)
Co dalej?