kwadratowy układ równań z x i y
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy
kwadratowy układ równań z x i y
Nie wiem, jak zamienić tak, żeby nie było \(\displaystyle{ y}\) do kwadratu.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2}+y ^{2} =25
\\ x-y=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2}+y ^{2} =25
\\ x-y=1 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 4 sie 2019, o 13:26 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22471
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
kwadratowy układ równań z x i y
Popraw zapis.
Wyznacz \(\displaystyle{ y}\) z drugiego równania i wstaw do pierwszego. Kwadratu nie usuniesz - świat czasami jest troche zaokrąglony
Wyznacz \(\displaystyle{ y}\) z drugiego równania i wstaw do pierwszego. Kwadratu nie usuniesz - świat czasami jest troche zaokrąglony
-
albanczyk123456
- Użytkownik

- Posty: 82
- Rejestracja: 10 maja 2017, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdzieś
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 12 razy
Re: kwadratowy układ równań z x i y
a4karo,
Dlaczego nie usunie?
Możesz rozwiąż ten układ równań np tak(szkic):
\(\displaystyle{ \begin{cases} y ^{2} =25-x^{2} \\ y=x-1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y^{4}=(25-x^{2})^{2} \\ y^{4}=(x-1)^{4} \end{cases}}\)
Przyrównujemy:
\(\displaystyle{ (x-1)^{4}=(25-x^{2})^{2}}\)
Dalej po rozwiązaniu równania wielomianowego wracasz do wyznaczenia y i sprawdzenie rozwiązań równania.
Dlaczego nie usunie?
Możesz rozwiąż ten układ równań np tak(szkic):
\(\displaystyle{ \begin{cases} y ^{2} =25-x^{2} \\ y=x-1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y^{4}=(25-x^{2})^{2} \\ y^{4}=(x-1)^{4} \end{cases}}\)
Przyrównujemy:
\(\displaystyle{ (x-1)^{4}=(25-x^{2})^{2}}\)
Dalej po rozwiązaniu równania wielomianowego wracasz do wyznaczenia y i sprawdzenie rozwiązań równania.
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: kwadratowy układ równań z x i y
albanczyk123456 podnosząc co kwadratu wprowadzasz pierwiastki obce na przykład \(\displaystyle{ x=13}\) spełnia:
Ale nie spełnia układu co widać z pierwszego równania. Zresztą geometrycznie też się to wtedy nie klei bo okrąg z prostą nie przecinają się w więcej niż dwóch punktach. Łatwiej jest po prosty wstawiać \(\displaystyle{ y=x-1}\) do pierwszego równania i rozwiązać r. kwadratowe. Czyli wstawiamy i mamy \(\displaystyle{ (x-1)^2=25-x^2}\) czego rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ x=-3}\) lub \(\displaystyle{ x=4}\)Przyrównujemy:
\(\displaystyle{ (x-1)^{4}=(25-x^{2})^{2}}\)
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: kwadratowy układ równań z x i y
Podstawmy \(\displaystyle{ x=5\cos \varphi, y=5\sin \varphi, \varphi\in [0,2\pi)}\), na co pozwala pierwsze równanie układu. Do rozwiązania pozostaje:
\(\displaystyle{ 5\cos \varphi-5\sin \varphi=1\\ \sin\left( \frac \pi 2-\varphi\right)+\sin(-\varphi) =\frac 1 5\\ 2\sin\left( \frac \pi 4-\varphi\right)\cos \frac \pi 4=\frac 1 5\\ \sin\left( \frac \pi 4-\varphi\right) =\frac{\sqrt{2}}{10}}\)
Teraz ponieważ \(\displaystyle{ \varphi\in [0,2\pi)}\)…
i tak dalej (arcus sinus, ewentualne przesunięcie…).
Jak widać nie ma kwadratu.
\(\displaystyle{ 5\cos \varphi-5\sin \varphi=1\\ \sin\left( \frac \pi 2-\varphi\right)+\sin(-\varphi) =\frac 1 5\\ 2\sin\left( \frac \pi 4-\varphi\right)\cos \frac \pi 4=\frac 1 5\\ \sin\left( \frac \pi 4-\varphi\right) =\frac{\sqrt{2}}{10}}\)
Teraz ponieważ \(\displaystyle{ \varphi\in [0,2\pi)}\)…
i tak dalej (arcus sinus, ewentualne przesunięcie…).
Jak widać nie ma kwadratu.
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: kwadratowy układ równań z x i y
Premislav, no fakt, nie ma kwadratu, ale nie znam jeszcze trygonometrii, także nie wiem, co zrobiłeś.
A4karo, Twój pomysł z podstawieniem zadziałał, ale co podstawić w takim przypadku?\(\displaystyle{ \frac{3}{x}}\) niby pasuje, ale wtedy sprawa się komplikuje. To samo zadanie, inny podpunkt.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2} + y ^{2} =10
\\ xy=3 \end{cases}}\)
A4karo, Twój pomysł z podstawieniem zadziałał, ale co podstawić w takim przypadku?\(\displaystyle{ \frac{3}{x}}\) niby pasuje, ale wtedy sprawa się komplikuje. To samo zadanie, inny podpunkt.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2} + y ^{2} =10
\\ xy=3 \end{cases}}\)
-
Norbert Wyszynski
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 6 sie 2019, o 08:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22471
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
Re: kwadratowy układ równań z x i y
A może bez liczenia:
Hiperbola \(\displaystyle{ xy=3}\) i okrąg \(\displaystyle{ x^2+y^2=10}\) mają \(\displaystyle{ 0,2}\) lub \(\displaystyle{ 4}\) punkty wspólne (symetria względem początku układu).
Łatwo zgadujemy rozwiązanie \(\displaystyle{ (3,1)}\), a reszta już łatwo: \(\displaystyle{ (1,3), (-3,-1)}\) i \(\displaystyle{ (-1,-3)}\)
Hiperbola \(\displaystyle{ xy=3}\) i okrąg \(\displaystyle{ x^2+y^2=10}\) mają \(\displaystyle{ 0,2}\) lub \(\displaystyle{ 4}\) punkty wspólne (symetria względem początku układu).
Łatwo zgadujemy rozwiązanie \(\displaystyle{ (3,1)}\), a reszta już łatwo: \(\displaystyle{ (1,3), (-3,-1)}\) i \(\displaystyle{ (-1,-3)}\)
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: kwadratowy układ równań z x i y
A mógłbyś bardziej się rozwinąć? Nie rozumiem.a4karo pisze:A może bez liczenia:
Hiperbola \(\displaystyle{ xy=3}\) i okrąg \(\displaystyle{ x^2+y^2=10}\) mają \(\displaystyle{ 0,2}\) lub \(\displaystyle{ 4}\) punkty wspólne (symetria względem początku układu).
Łatwo zgadujemy rozwiązanie \(\displaystyle{ (3,1)}\), a reszta już łatwo: \(\displaystyle{ (1,3), (-3,-1)}\) i \(\displaystyle{ (-1,-3)}\)
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: kwadratowy układ równań z x i y
Nie chcesz mi wytłumaczyć swojego sposobu, no to nie, trudno, niech ktoś inny powie.
Inny zadanie z tej kategorii. Co się robi, jak jest parametr?
Zbadaj liczbę rozwiązań w zależności od parametru m.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x^{2}-3x=2+y \\ x^{2}+2(m-1)x=4m+y \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=m^{2}+1 \\ x^{2}=y-m \end{cases}}\)
Inny zadanie z tej kategorii. Co się robi, jak jest parametr?
Zbadaj liczbę rozwiązań w zależności od parametru m.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x^{2}-3x=2+y \\ x^{2}+2(m-1)x=4m+y \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=m^{2}+1 \\ x^{2}=y-m \end{cases}}\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22471
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
Re: kwadratowy układ równań z x i y
Przecież wytłumaczyłęm. Narysowałaś? To teraz patrz...Niepokonana pisze:Nie chcesz mi wytłumaczyć swojego sposobu, no to nie, trudno, niech ktoś inny powie.
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 363 razy
- Pomógł: 24 razy