Hardkorowe procenty na pochmurne popołudnie

Osobny dział dla miłośników procentów.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Hardkorowe procenty na pochmurne popołudnie

Post autor: Premislav »

Zosia kupiła bransoletkę. W kwocie, którą zapłaciła był zawarty podatek w wysokości \(\displaystyle{ 9,11 \ \text{ zł}}\). Stawka tego podatku to \(\displaystyle{ 6,66\%}\).
Jaka była cena bransoletki przed doliczeniem podatku?

Pomocy, nie daję rady.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7941
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1681 razy

Re: Hardkorowe procenty na pochmurne popołudnie

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ x}\) zł - kwota, którą zapłaciła Zosia za bransoletkę.

\(\displaystyle{ 0,0666x= 9,11}\) zł.

\(\displaystyle{ x = 136,79}\) zł.

\(\displaystyle{ (136,79 - 9,11)}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Hardkorowe procenty na pochmurne popołudnie

Post autor: Premislav »

Dziękuję za odpowiedź!
Rozumiem to równanie:
\(\displaystyle{ 0,0666x= 9,11}\)
też do niego doszedłem, ale jak stąd uzyskać
\(\displaystyle{ x = 136,79}\) zł.

Nie wiem, jak ten R mi to liczy.
Trzeba by podzielić przez \(\displaystyle{ 0,0666}\) stronami, a przecież przed przecinkiem jest zero, a przez zero nie można dzielić. Próbowałem zamienić na ułamek zwykły to \(\displaystyle{ 0,0666}\), by pozbyć się tego problemu, ale coś nie wychodzi.
\(\displaystyle{ 0,0666= \frac{666}{10 000} = \frac{6^{\red 3}}{10\cdot 10^{\red 3}}} = \frac{6}{10\cdot 10} =0,06}\), a to przecież nieprawda, bo \(\displaystyle{ 0,0666>0,06}\). Gdzie popełniam błąd?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7941
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1681 razy

Re: Hardkorowe procenty na pochmurne popołudnie

Post autor: janusz47 »

OCTAVE 4.2.1.

Kod: Zaznacz cały

>> 9.11/0.0666
ans =  136.79

>> 91100/666
ans =  136.79
Awatar użytkownika
Kfadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Hardkorowe procenty na pochmurne popołudnie

Post autor: Kfadrat »

Premislav pisze:Gdzie popełniam błąd?
Błędu nie widać, na pewno dobrze przepisałeś treść zadania
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34541
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5226 razy

Re: Hardkorowe procenty na pochmurne popołudnie

Post autor: Jan Kraszewski »

Premislav, znowu Ci się nudzi? To zazwyczaj niedobrze się kończy...

JK
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Hardkorowe procenty na pochmurne popołudnie

Post autor: Premislav »

Panie Janie, czy złamałem regulamin forum? Nie ma off-topiku (wątek o procentach i posty o procentach), nikomu nie naubliżałem, nie użyłem wulgaryzmów, nie zachowałem się w sposób antysemicki czy mizoginistyczny (czyli jak zwykły ja), nie zamieściłem skanów, nie podałem linków do niedozwolonych stron. Nie wiem, czymem sobie zasłużył na groźby takie, jak czająca się w tym pytaniu niczym lampart w buszu.

Dla potomnych (no na pewno nie moich, hehehe, fajna dwuznaczność): Kfadrat słusznie zasugerował, pomyliłem się przepisując treść, w oryginale było \(\displaystyle{ 6\%}\) podatku i \(\displaystyle{ 0,72}\) zł, a z tym sobie umiem poradzić, bo skoro \(\displaystyle{ 0,06x=0,72}\), to \(\displaystyle{ 0,01x=0,12}\) i wystarczy pomnożyć przez \(\displaystyle{ 100}\). Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i niech Pustynny Demon będzie z Wami.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34541
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5226 razy

Re: Hardkorowe procenty na pochmurne popołudnie

Post autor: Jan Kraszewski »

Premislav pisze:Panie Janie, czy złamałem regulamin forum? Nie ma off-topiku (wątek o procentach i posty o procentach), nikomu nie naubliżałem, nie użyłem wulgaryzmów, nie zachowałem się w sposób antysemicki czy mizoginistyczny (czyli jak zwykły ja), nie zamieściłem skanów, nie podałem linków do niedozwolonych stron. Nie wiem, czymem sobie zasłużył na groźby takie, jak czająca się w tym pytaniu niczym lampart w buszu.
Ale jakie groźby? Czyżby nieczyste sumienie wszędzie dostrzegało zagrożenie?

To była tylko niewinna obserwacja.

JK
ODPOWIEDZ