Znjajdź liczbe naturalną n dla której istnieje cyfra d taka, że
\(\displaystyle{ \frac{n}{44}=0,d5d5d5d5...}\)
Znjajdź liczbe naturalną n dla której istnieje cyfra d..
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Znjajdź liczbe naturalną n dla której istnieje cyfra d..
\(\displaystyle{ \frac{20}{44}=0,454545...}\)
wiadomo, że n będzie liczbą mniejszą od 44
więc
\(\displaystyle{ 0,(d5)=\frac{10{\cdot}d+5}{99}}\)
wiadomo, że n będzie liczbą mniejszą od 44
więc
\(\displaystyle{ 0,(d5)=\frac{10{\cdot}d+5}{99}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 4 lis 2006, o 10:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Znjajdź liczbe naturalną n dla której istnieje cyfra d..
To co napisałaś rozumiem, ale nie wiem skąd wyszło 20