Ciag arytmetyczny - zadanie problem

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Laro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 paź 2007, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sss

Ciag arytmetyczny - zadanie problem

Post autor: Laro »

zad : sprawdz koezystajac z definicji czy ciag i wyrazie a(n) jest arytmetyyczny. jesli jest - wyznasz a1 i r.

a) an = 3n-3

wyliczam : an+1 = 3(n+1)-3 = 3n i

potem roznica: an+1 - an = 3n-3 - 3n = 3 - wyszlo ze ciag jest arytmetyczny poniewaz liczba jest stala i wynik to chyba odpowiada r czyli r=3 . ? a jak wyliczyc a1 ?? ;// Jest wzor na wyraz n-ty an=a1+(n-1)r


2) Sporzadz wykres ciagu okrelonego wzorem an= n:2n-5 (kreska ulamkowa) i na jego podstawie opisz wlasnosci ciagu (an).

Wogole nie wiem ocb z tym 2 zadaniem.;/

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Ciag arytmetyczny - zadanie problem

Post autor: Piotrek89 »

1. podstaw pod "n" liczbę 1

\(\displaystyle{ a_{1}=0}\)
Laro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 paź 2007, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sss

Ciag arytmetyczny - zadanie problem

Post autor: Laro »

a dlaczego 1?? skad wzioles??

prosilbym o pomoc w zadaniu nr 2.
ODPOWIEDZ