Sylwek pisze:Rysunek pomocniczy:
i20.tinypic. com/2nm16k5.png
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ \begin{cases}r^2+h^2=l^2 \\ V=\frac{1}{3} \pi r^2h\end{cases} \\ \mathbb{D}: \ h (0, 2) \ (dm)}\)
Z pierwszego równania wyznaczamy kwadrat promienia i wstawiamy do drugiego:
\(\displaystyle{ r^2=l^2-h^2 \\ V=\frac{1}{3} \pi (l^2-h^2)h=-\frac{1}{3} \pi h^3+ \frac{1}{3} \pi l^2 h}\)
Podstawiam l=2, a końcowy wynik podam w decymetrach. Niech poza tym f(h)=V:
\(\displaystyle{ V=f(h)=-\frac{1}{3} \pi h^3 + \frac{4}{3} \pi h}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ f'(h)=- \pi h^2+\frac{4}{3} \pi}\)
Funkcja osiąga wartości ekstremalne, gdy pochodna jest równa zero. Skoro wykres pochodnej jest parabolą o ujemnym współczynniku kierunkowym, to szukanym maksimum lokalnym będzie wartość ekstremalna o większej wartości:
\(\displaystyle{ f'(h)=0 \iff -\pi h^2+\frac{4}{3}\pi=0 \\ 3h^2-4=0 \\ h^2=\frac{4}{3} \\ h_{1}=-\frac{2\sqrt{3}}{3} h_{2}=\frac{2\sqrt{3}}{3}}\)
Więc \(\displaystyle{ h_{2}}\) jest poszukiwanym maksimum lokalnym, a że ta wartość należy do dziedziny, to zadanie jest zakończone.
Odpowiedź: \(\displaystyle{ V=V_{max} \iff h=\frac{2\sqrt{3}}{3} \ (dm)}\)
żS-3, od: Sylwek, zadanie 3
-
- Gość Specjalny
- Posty: 168
- Rejestracja: 29 wrz 2006, o 18:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Forum Matematyka.pl
żS-3, od: Sylwek, zadanie 3
Ostatnio zmieniony 17 paź 2007, o 00:16 przez Liga, łącznie zmieniany 1 raz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 6177
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2552 razy
- Pomógł: 673 razy