Proszę o pomoc w zadaniu:
Rozwiąż równanie |x^2-5|=1
Przy okazji prozę o wyjaśnienie...
Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną
opuszczasz wartosc bezwzgledną w ten sposób:
\(\displaystyle{ x^2-5=1 \ \ V \ \ x^2-5=-1}\)
i rozwiązujesz oba przypadki
\(\displaystyle{ x^2-5=1 \ \ V \ \ x^2-5=-1}\)
i rozwiązujesz oba przypadki