całka nieoznaczona
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
całka nieoznaczona
Mozna sprobowac np tak:
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}=t\uad dx=2dt\\
2\int sin^2t dt=2\int sint\sqrt{1-cos^2t} dt\\
cost=s\quad sintdt=-ds\\}\)
\(\displaystyle{ -2\int \sqrt{1-s^2}ds=-2\int \frac{1-s^2}{\sqrt{1-s^2}}ds=
-2\int \frac{ds}{\sqrt{1-s^2}}+2\int \frac{s}{\sqrt{1-s^2}}\cdot sds=...}\)
Itd... POZDRO
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}=t\uad dx=2dt\\
2\int sin^2t dt=2\int sint\sqrt{1-cos^2t} dt\\
cost=s\quad sintdt=-ds\\}\)
\(\displaystyle{ -2\int \sqrt{1-s^2}ds=-2\int \frac{1-s^2}{\sqrt{1-s^2}}ds=
-2\int \frac{ds}{\sqrt{1-s^2}}+2\int \frac{s}{\sqrt{1-s^2}}\cdot sds=...}\)
Itd... POZDRO
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy