Itajcie.
Mam problem z 4 zadaniami
Zad1. Popyt i podaz opsiane sa rownaniami
\(\displaystyle{ X_{D}
=60-2P}\) \(\displaystyle{ X_{S}=20+3P}\)
a) opisz sytuacje rynku przy cenie minimalnej wynaszacej \(\displaystyle{ 10 j.p}\)
Obliczylem, ze \(\displaystyle{ P=8}\), cena rownowagi= 44
2) Pewien producent sprzedaje dobro \(\displaystyle{ X}\). Krzywa popytu na to dobro opisana jest rownaniem \(\displaystyle{ X=40-4P X=-8+4P}\)
a) okresl sytuacje na rynku przy wprowadzeniu przez rzad ceny interwencyjnej wynoszacej \(\displaystyle{ 4}\) j.p
3) Pewien producent sprzedaje dobro \(\displaystyle{ X}\). Krzywa popytu na to dobro opisana jest rownaniem \(\displaystyle{ X=24-2P}\)
a) w jakim przedziale cenowym podniesienie ceny dobra X spowoduje spadek przychodow producenta tego dobra?
b) oblicz o ile zmienia sie przychody producenta dobra \(\displaystyle{ X}\), gdy podniesie on cene dobra \(\displaystyle{ X}\) z \(\displaystyle{ 2}\) do \(\displaystyle{ 4}\) jednostek pienieznych
4) Krzywa popytu na dobro \(\displaystyle{ X}\) opisana jest rownaniem \(\displaystyle{ X=30-4P}\)
a) popyt jest elastyczny dla wszystkich \(\displaystyle{ P=}\) ....
b) oblicz wspolczynnik elastycznosci ceenowej popytu przy zmienia eceny z \(\displaystyle{ 6}\) do \(\displaystyle{ 4}\) j.p oraz okresl jej wplyw na zmiane przychodow calkowitych sprzedawcow dobra \(\displaystyle{ X}\)
-- 11 cze 2019, o 00:17 --
-- 11 cze 2019, o 00:21 --Zrobilem zadanie 1. a) wyszlo \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\) czyli niealestyczny, dobrze?
Zrobilem zadanie 2 a) wyszlo \(\displaystyle{ Edp=24}\) elastyczny, dobrze?
elastycznosc, popyt, podaz
-
Zahion
- Moderator

- Posty: 2090
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Re: elastycznosc, popyt, podaz
1.
a) cena równowagi to \(\displaystyle{ P = 8}\) liczba dóbr to \(\displaystyle{ Q = 44}\), cena równowagi jest poniżej ceny minimalnej, więc jest okej.
2. Dwie krzywe popytu na jedno dobro na jednym rynku to chyba zły kierunek.
3. \(\displaystyle{ TR = Popyt \cdot cena = P(24-2P) = 24P - 2P^{2}}\)
a) interpretacja tej paraboli.
b) podstawić do \(\displaystyle{ TR}\).
4.
a) popyt cenowy czy dochodowy czy ?
b)\(\displaystyle{ E_{pd} = \frac{ \Delta popytu}{ \Delta ceny}}\) te zmiany są procentowe. Wystarczy podstawić (tj. \(\displaystyle{ \frac{x_{1}-x_{2}}{x_{1}}}\))
a) cena równowagi to \(\displaystyle{ P = 8}\) liczba dóbr to \(\displaystyle{ Q = 44}\), cena równowagi jest poniżej ceny minimalnej, więc jest okej.
2. Dwie krzywe popytu na jedno dobro na jednym rynku to chyba zły kierunek.
3. \(\displaystyle{ TR = Popyt \cdot cena = P(24-2P) = 24P - 2P^{2}}\)
a) interpretacja tej paraboli.
b) podstawić do \(\displaystyle{ TR}\).
4.
a) popyt cenowy czy dochodowy czy ?
b)\(\displaystyle{ E_{pd} = \frac{ \Delta popytu}{ \Delta ceny}}\) te zmiany są procentowe. Wystarczy podstawić (tj. \(\displaystyle{ \frac{x_{1}-x_{2}}{x_{1}}}\))
