Rozwiązać równanie różniczkowe.
\(\displaystyle{ y''-4y'+4y=3e ^{5x}}\)
Wyszedł mi wynik i nie mam pewności czy jest dobrze.
\(\displaystyle{ y=\left( \frac{1}{3}xe ^{3x}+ \frac{1}{9}e ^{3x}\right) \cdot e ^{2x} + e ^{3x} \cdot xe ^{2x}}\)
Proszę o pomoc
Rozwiązać równanie różniczkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 1 lut 2019, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Rozwiązać równanie różniczkowe
Ostatnio zmieniony 9 cze 2019, o 22:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 7847
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 242 razy
- Pomógł: 3085 razy
Re: Rozwiązać równanie różniczkowe
Od razu wiadomo że nie jest dobrze, gdyż w rozwiązaniu brakuje dwóch stałych.
Sam możesz weryfikować poprawność rozwiązania jeśli z wyniku \(\displaystyle{ y}\) obliczysz \(\displaystyle{ y' \ , \ y''}\) , wstawisz je do lewej strony równania i sprawdzisz czy wychodzi strona prawa.
Sam możesz weryfikować poprawność rozwiązania jeśli z wyniku \(\displaystyle{ y}\) obliczysz \(\displaystyle{ y' \ , \ y''}\) , wstawisz je do lewej strony równania i sprawdzisz czy wychodzi strona prawa.