Czy wie ktoś jak zabrać się za takie zadanie?
Wyznacz grubość warstwy anty refleksyjnej, tak aby wygaszała odbicie. Długość fali padającej na nią pod katem \(\displaystyle{ 3}\) stopnie wynosi \(\displaystyle{ 500 nm}\).
Wyznacz grubość warstwy anty refleksyjnej
-
pomiatacz
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 8 lis 2018, o 09:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszow
- Podziękował: 5 razy
Wyznacz grubość warstwy anty refleksyjnej
Ostatnio zmieniony 7 cze 2019, o 11:06 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Wyznacz grubość warstwy anty refleksyjnej
Warunek destruktywnej interferencji (całkowitego odbicia) dla cienkiej warstwy anty refleksyjnej
\(\displaystyle{ 2n\cdot d \cdot \cos(\beta)= \left( m+\frac{1}{2}\right)\lambda.}\)
Z warunku tego dla zerowego rzędu \(\displaystyle{ (m=0)}\) - otrzymujemy grubość optyczną warstwy
\(\displaystyle{ d = \frac{\lambda}{4\cdot n\cdot \cos(\beta)}.}\)
Proszę podstawić wielkości liczbowe:
\(\displaystyle{ n=1, \ \ \beta = 90^{o}-3^{o} =87^{o}, \ \ \lambda = 3\cdot 10^{-9}m.}\)
\(\displaystyle{ 2n\cdot d \cdot \cos(\beta)= \left( m+\frac{1}{2}\right)\lambda.}\)
Z warunku tego dla zerowego rzędu \(\displaystyle{ (m=0)}\) - otrzymujemy grubość optyczną warstwy
\(\displaystyle{ d = \frac{\lambda}{4\cdot n\cdot \cos(\beta)}.}\)
Proszę podstawić wielkości liczbowe:
\(\displaystyle{ n=1, \ \ \beta = 90^{o}-3^{o} =87^{o}, \ \ \lambda = 3\cdot 10^{-9}m.}\)
