Iloraz prawostronny - czym właściwie jest ?
-
Gdziemojekonie
- Użytkownik

- Posty: 507
- Rejestracja: 24 sty 2014, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KRK
- Podziękował: 382 razy
Iloraz prawostronny - czym właściwie jest ?
Czym właściwie jest iloraz prawostronny ?
Wpisując w google nie można otrzymać żadnych satysfakcjonujących odpowiedzi, a jedynie kilka pdfów z różnych uczelni, w których nie znalazłem wytłumaczenia tego zagadnienia.
Domyślam sie, że jest to operacja na zbiorach, ale po co ją robimy, w jakim celu ?
Czy ktoś jest potrafi wytłumaczyć na jakimś prostym przykładzie co to takiego ?
Wpisując w google nie można otrzymać żadnych satysfakcjonujących odpowiedzi, a jedynie kilka pdfów z różnych uczelni, w których nie znalazłem wytłumaczenia tego zagadnienia.
Domyślam sie, że jest to operacja na zbiorach, ale po co ją robimy, w jakim celu ?
Czy ktoś jest potrafi wytłumaczyć na jakimś prostym przykładzie co to takiego ?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Iloraz prawostronny - czym właściwie jest ?
A ja wziąłem pierwszy pdf i znalazłem definicję:
\(\displaystyle{ LM^{-1}=\{v:(\exists w\in M)\,vw\in L\}.}\)
To jest operacja na językach. Jeśli ilorazujesz prawostronnie \(\displaystyle{ L}\) przez \(\displaystyle{ M}\) to patrzysz, które słowa z \(\displaystyle{ L}\) kończą się słowem, które jest w \(\displaystyle{ M}\) (mają sufiksy z \(\displaystyle{ M}\)) i wyrzucasz tę końcówkę (czyli sufiks). Iloraz tworzą te początki, które zostaną.
JK
\(\displaystyle{ LM^{-1}=\{v:(\exists w\in M)\,vw\in L\}.}\)
To jest operacja na językach. Jeśli ilorazujesz prawostronnie \(\displaystyle{ L}\) przez \(\displaystyle{ M}\) to patrzysz, które słowa z \(\displaystyle{ L}\) kończą się słowem, które jest w \(\displaystyle{ M}\) (mają sufiksy z \(\displaystyle{ M}\)) i wyrzucasz tę końcówkę (czyli sufiks). Iloraz tworzą te początki, które zostaną.
JK
-
Gdziemojekonie
- Użytkownik

- Posty: 507
- Rejestracja: 24 sty 2014, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KRK
- Podziękował: 382 razy
Iloraz prawostronny - czym właściwie jest ?
Tylko nie wiem jak wywnioskować z tej definicji to:
Mam wyrażenie regularne:
\(\displaystyle{ 0 ^{*}1\left( 01\right) ^{*}}\)
i do tego oblicznia ilorazu prawostronnego
\(\displaystyle{ L//e \\
L//0 \\
L//1 \\
L//01 \\
L//11 \\
L//100}\)
Skąd biorą się symbole z prawej strony np. \(\displaystyle{ 11, 100, 01, 0}\) ?
Skąd mam wiedzieć przez jakie symbole mam dzielić i w jakiej kolejności?
Mam wyrażenie regularne:
\(\displaystyle{ 0 ^{*}1\left( 01\right) ^{*}}\)
i do tego oblicznia ilorazu prawostronnego
\(\displaystyle{ L//e \\
L//0 \\
L//1 \\
L//01 \\
L//11 \\
L//100}\)
Skąd biorą się symbole z prawej strony np. \(\displaystyle{ 11, 100, 01, 0}\) ?
Skąd mam wiedzieć przez jakie symbole mam dzielić i w jakiej kolejności?
Ostatnio zmieniony 3 cze 2019, o 09:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Iloraz prawostronny - czym właściwie jest ?
No tutaj masz akurat dzielenie języka przez słowo (co odpowiada dzieleniu przez język jednoelementowy).
JK
Z treści zadania. Masz dany język, zadany przez wyrażenie regularne, masz dane słowo i masz wykonać dzielenie.Gdziemojekonie pisze:Skąd biorą się symbole z prawej strony np. \(\displaystyle{ 11, 100, 01, 0}\) ?
Z treści zadania...Gdziemojekonie pisze:Skąd mam wiedzieć przez jakie symbole mam dzielić i w jakiej kolejności?
Np. żeby wyznaczyć \(\displaystyle{ L//1}\) musisz w języku \(\displaystyle{ L}\) znaleźć wszystkie słowa, które kończą się na \(\displaystyle{ 1}\) i jako wynik dzielenia otrzymasz zbiór tych słów, które powstaną z tych znalezionych po usunięciu tej końcowej jedynki.Gdziemojekonie pisze:Mam wyrażenie regularne:
\(\displaystyle{ 0 ^{*}1\left( 01\right) ^{*}}\)
i do tego oblicznia ilorazu prawostronnego
\(\displaystyle{ L//e \\
L//0 \\
L//1 \\
L//01 \\
L//11 \\
L//100}\)
JK
-
Gdziemojekonie
- Użytkownik

- Posty: 507
- Rejestracja: 24 sty 2014, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KRK
- Podziękował: 382 razy
Iloraz prawostronny - czym właściwie jest ?
Szczerze mówiąc, w treści zadania widzę tylko język opisany wyrażeniem regularnym.Jan Kraszewski pisze: Z treści zadania. Masz dany język, zadany przez wyrażenie regularne, masz dane słowo i masz wykonać dzielenie.
Gdzie mam dane słowo ? Jak je Pan wyciągnął z wyrażenia regularnego ?
Czy chodzi o to, żebym sam wyznaczył wszystkie słowa należące do tego języka, a następnie język dzielił przez te wszystkie słowa zaczynając od najkrótszych ?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Iloraz prawostronny - czym właściwie jest ?
Gdziemojekonie pisze:Szczerze mówiąc, w treści zadania widzę tylko język opisany wyrażeniem regularnym.
Gdzie mam dane słowo ? Jak je Pan wyciągnął z wyrażenia regularnego ?
Żeby policzyć iloraz, musisz mieć dzielną i dzielnik, inaczej się nie da...
No ja widzę
co według mnie oznacza, że masz podzielić \(\displaystyle{ L}\) przez \(\displaystyle{ e}\), potem podzielić \(\displaystyle{ L}\) przez \(\displaystyle{ 0}\) itd., czyli masz sześć ilorazów do policzenia.Gdziemojekonie pisze:\(\displaystyle{ L//e \\
L//0 \\
L//1 \\
L//01 \\
L//11 \\
L//100}\)
JK
-
Gdziemojekonie
- Użytkownik

- Posty: 507
- Rejestracja: 24 sty 2014, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KRK
- Podziękował: 382 razy
Iloraz prawostronny - czym właściwie jest ?
To jest właśnie punkt kulminacyjny mojego pytania(skąd brać dzielniki), bowiem to:
jest podane już jako element rozwiązania, właśnie ciekawi mnie, skąd autor je wziął, bo są kolejne zadania, z innymi wyrażeniami i są rózne dzielniki dla nich w rozwiązaniach.
Oryginalna treść zadania:
.. + jeszcze kolejne, ale wkleiłem tylko część.\(\displaystyle{ L//e \\
L//0 \\
L//1 \\
L//01 \\
L//11 \\
L//100}\)
jest podane już jako element rozwiązania, właśnie ciekawi mnie, skąd autor je wziął, bo są kolejne zadania, z innymi wyrażeniami i są rózne dzielniki dla nich w rozwiązaniach.
Oryginalna treść zadania:
a po tymSkonstruować graf stanów (lub podać funkcję przejść) deterministycznego automatu o minimalnej liczbie stanów, który akceptuje język opisany następującym wyrażeniem regularnym: \(\displaystyle{ L = 0^*1(01)^*}\).
i autor dzieli sobie przez dzielniki, które nie wiem skąd wziął.Rozwiązanie:
Ostatnio zmieniony 3 cze 2019, o 21:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Iloraz prawostronny - czym właściwie jest ?
No to fajnie, że w czwarty poście podałeś w końcu treść zadania... Twoje pierwotne pytanie dotyczyło ilorazu prawostronnego, a nie grafu stanów automatu deterministycznego.Gdziemojekonie pisze:Oryginalna treść zadania:Skonstruować graf stanów (lub podać funkcję przejść) deterministycznego automatu o minimalnej liczbie stanów, który akceptuje język opisany następującym wyrażeniem regularnym: \(\displaystyle{ L = 0*1(01)*}\).
A na pytanie dotyczące grafu stanów niestety Ci nie odpowiem. Choć podejrzewam, że dzielniki biorą się z jakiegoś standardowego algorytmu.
JK
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
Re: Iloraz prawostronny - czym właściwie jest ?
Na podstawie podanych przez Ciebie informacji trudno stwierdzić, skąd się wzięły dzielniki. Być może byłoby to możliwe, gdybyś przytoczył rozwiązanie, ale mogę też pozgadywać.
Deterministyczny automat skończony o najmniejszej możliwej liczbie stanów, rozpoznający \(\displaystyle{ L}\) jest ściśle związany z relacją równoważności \(\displaystyle{ \sim}\) na \(\displaystyle{ \Sigma^*}\) określoną następująco: dla \(\displaystyle{ u, v \in \Sigma^*}\)
\(\displaystyle{ u \sim v \text{ gdy } (\forall w \in \Sigma^*) \, (uw \in L \Leftrightarrow vw \in L).}\)
Dokładniej: twierdzenie o indeksie mówi, że język \(\displaystyle{ L}\) jest regularny wtedy i tylko wtedy, gdy liczba klas abstrakcji relacji \(\displaystyle{ \sim}\) jest skończona, a co więcej, liczba klas to najmniejsza możliwa liczba stanów automatu rozpoznającego \(\displaystyle{ L}\). Twierdzenie mówi też, jak taki automat skonstruować, jeśli znamy klasy abstrakcji.
Definicję \(\displaystyle{ \sim}\) można równoważnie przepisać w terminach ilorazów:
\(\displaystyle{ u \sim v \iff (\forall w \in \Sigma^*) \, (u \in L/w \Leftrightarrow v \in L/w).}\)
Stąd zapewne wyznaczanie kilku przykładowych ilorazów \(\displaystyle{ L / \varepsilon, L/0, L/11}\), itd. Każde słowo \(\displaystyle{ w}\) dzieli \(\displaystyle{ \Sigma^*}\) na dwa podzbiory: \(\displaystyle{ L/w}\) i dopełnienie. Podział \(\displaystyle{ \Sigma^*}\) na klasy abstrakcji będzie wspólnym rozdrobnieniem takich partycji po wszystkich \(\displaystyle{ w \in \Sigma^*}\).
Deterministyczny automat skończony o najmniejszej możliwej liczbie stanów, rozpoznający \(\displaystyle{ L}\) jest ściśle związany z relacją równoważności \(\displaystyle{ \sim}\) na \(\displaystyle{ \Sigma^*}\) określoną następująco: dla \(\displaystyle{ u, v \in \Sigma^*}\)
\(\displaystyle{ u \sim v \text{ gdy } (\forall w \in \Sigma^*) \, (uw \in L \Leftrightarrow vw \in L).}\)
Dokładniej: twierdzenie o indeksie mówi, że język \(\displaystyle{ L}\) jest regularny wtedy i tylko wtedy, gdy liczba klas abstrakcji relacji \(\displaystyle{ \sim}\) jest skończona, a co więcej, liczba klas to najmniejsza możliwa liczba stanów automatu rozpoznającego \(\displaystyle{ L}\). Twierdzenie mówi też, jak taki automat skonstruować, jeśli znamy klasy abstrakcji.
Definicję \(\displaystyle{ \sim}\) można równoważnie przepisać w terminach ilorazów:
\(\displaystyle{ u \sim v \iff (\forall w \in \Sigma^*) \, (u \in L/w \Leftrightarrow v \in L/w).}\)
Stąd zapewne wyznaczanie kilku przykładowych ilorazów \(\displaystyle{ L / \varepsilon, L/0, L/11}\), itd. Każde słowo \(\displaystyle{ w}\) dzieli \(\displaystyle{ \Sigma^*}\) na dwa podzbiory: \(\displaystyle{ L/w}\) i dopełnienie. Podział \(\displaystyle{ \Sigma^*}\) na klasy abstrakcji będzie wspólnym rozdrobnieniem takich partycji po wszystkich \(\displaystyle{ w \in \Sigma^*}\).