Zapisz symbolicznie zbiory opisane w nastepujacy sposob:
a) zbior liczb ktorych wartosc bezwzgledna wynosi 5 1/2
b) zbior liczb bedacych calkowitymi wielokrotnosciami liczby "pierwsiastek z 2"
c) zbior poteg liczby 7 o wykladniku naturalnym
d) zbior liczb bedacych calkowitymi wielokrotnosciami liczby PI
dziekuje
Zapisywanie zbiorów
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Zapisywanie zbiorów
a) \(\displaystyle{ \left\{ x \mathbb{R} : \ |x|=5\frac{1}{2}\right\}}\)
b) \(\displaystyle{ \left\{ x \mathbb{R} : \ x=k\cdot\sqrt{2}, \ k \mathbb{Z} \right\}}\)
c) \(\displaystyle{ \left\{ x \mathbb{R} : \ x=7^n, \ n \mathbb{N} \right\}}\)
d) \(\displaystyle{ \left\{ x \mathbb{R} : \ x=k\cdot\pi, \ k \mathbb{Z} \right\}}\)
b) \(\displaystyle{ \left\{ x \mathbb{R} : \ x=k\cdot\sqrt{2}, \ k \mathbb{Z} \right\}}\)
c) \(\displaystyle{ \left\{ x \mathbb{R} : \ x=7^n, \ n \mathbb{N} \right\}}\)
d) \(\displaystyle{ \left\{ x \mathbb{R} : \ x=k\cdot\pi, \ k \mathbb{Z} \right\}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Zapisywanie zbiorów
Ja bym wolał \(\displaystyle{ \left\{ -5\frac{1}{2},5\frac{1}{2}\right\}}\)...scyth pisze:a) \(\displaystyle{ \left\{ x \mathbb{R} : \ |x|=5\frac{1}{2}\right\}}\)
To jest zapis "szkolny", z punktu widzenia matematyki wyższej niepoprawny. Lepiej tak:b) \(\displaystyle{ \left\{ x \mathbb{R} : \ x=k\cdot\sqrt{2}, \ k \mathbb{Z} \right\}}\)
c) \(\displaystyle{ \left\{ x \mathbb{R} : \ x=7^n, \ n \mathbb{N} \right\}}\)
d) \(\displaystyle{ \left\{ x \mathbb{R} : \ x=k\cdot\pi, \ k \mathbb{Z} \right\}}\)
b) \(\displaystyle{ \left\{ x \mathbb{R} : (\exists k \mathbb{Z})\ x=k\cdot\sqrt{2} \right\}}\)
lub \(\displaystyle{ \left\{ k\cdot\sqrt{2}: \ k \mathbb{Z} \right\}}\)
c) \(\displaystyle{ \left\{ x \mathbb{R} : (\exists n \mathbb{N})\ x=7^n \right\}}\)
lub \(\displaystyle{ \left\{7^n: \ n \mathbb{N} \right\}}\)
d) \(\displaystyle{ \left\{ x \mathbb{R} : (\exists k \mathbb{Z})\ x=k\cdot\pi \right\}}\)
lub \(\displaystyle{ \left\{ k\cdot\pi: \ k \mathbb{Z} \right\}}\)
JK