Ciało o masie \(\displaystyle{ 0,150kg}\) jest podwieszone do sprężyny z \(\displaystyle{ k=6,3Nm}\). Ciało to poddane działaniu siły okresowej o amplitudzie \(\displaystyle{ F_0=1,7N}\) wykonuje drgania wymuszone bez tłumienia. Dla jakiej/jakich częstotliwości siły wymuszającej amplituda drgań będzie równa \(\displaystyle{ 0,44m}\)?
Odp:\(\displaystyle{ \omega=8,23 [1/s]}\) lub \(\displaystyle{ \omega=4,03 [1/s]}\)
Drgania wymuszone bez tłumienia.
-
ola7
- Użytkownik

- Posty: 25
- Rejestracja: 10 lis 2018, o 11:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
Drgania wymuszone bez tłumienia.
Ostatnio zmieniony 1 cze 2019, o 09:22 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Drgania wymuszone bez tłumienia.
\(\displaystyle{ A = \frac{F_{0}}{m \cdot (\omega^2 - \omega_{0}^2)}.}\)
\(\displaystyle{ \omega_{0}^2 = \frac{k}{m}}\)
\(\displaystyle{ \omega_{1} = ...}\)
lub
\(\displaystyle{ A = \frac{F_{0}}{m \cdot (\omega^2 + \omega_{0}^2)}.}\)
\(\displaystyle{ \omega_{2}=...}\)
\(\displaystyle{ \omega_{0}^2 = \frac{k}{m}}\)
\(\displaystyle{ \omega_{1} = ...}\)
lub
\(\displaystyle{ A = \frac{F_{0}}{m \cdot (\omega^2 + \omega_{0}^2)}.}\)
\(\displaystyle{ \omega_{2}=...}\)