Witam mam takie dwa zadania:
Zad 1.
Pociąg o długosci 600m jechał z prędkością 48 km/h i miał przed sobą tunel.. Od momentu wejścia czoła lokomotywy do tunelu do chwili, w której ostatni wagon opuścił tunel upłynęło 2,5 minuty. Ile czasu jechał maszynista przez tunel i jaka jest długość tunelu
Zad 2.
Cenę pewnego towaru obniżono o 15%, a następnie tę nową cenę jeszcze o 10%. Po tych dwóch obniżkach cena tego towaru była niższa o 282 zł od ceny początkowej. Jaka była cena początkowa, a jaka po 2 obniżkach
Bardzo prosiłbym o pomoc. Z ory dziękuję. Pozdrawiam
Pociąg w tunelu, obniżka ceny towaru
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 9 razy
Pociąg w tunelu, obniżka ceny towaru
Ostatnio zmieniony 10 paź 2007, o 20:06 przez dodgesrt10, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Pociąg w tunelu, obniżka ceny towaru
zad1
Obierając że:
\(\displaystyle{ x=600m=0,6km}\)
\(\displaystyle{ V=48\frac{km}{h}}\)
Szukamy długość tunelu więc:
\(\displaystyle{ (x+s)\cdot t=v}\) Z tego wyznaczasz \(\displaystyle{ s}\)
Teraz czas przebywania maszynisty. Znasz długość tunelu prędkość również więc nie będzie problemu policzyć ten czas z zwykłego wzoru na prędkość w ruchu jednostajnym prostoliniowym
zad2
\(\displaystyle{ (x\cdot 0,85)\cdot 0,9=x-282}\) gdzie x to cena poczatkowa.
Obierając że:
\(\displaystyle{ x=600m=0,6km}\)
\(\displaystyle{ V=48\frac{km}{h}}\)
Szukamy długość tunelu więc:
\(\displaystyle{ (x+s)\cdot t=v}\) Z tego wyznaczasz \(\displaystyle{ s}\)
Teraz czas przebywania maszynisty. Znasz długość tunelu prędkość również więc nie będzie problemu policzyć ten czas z zwykłego wzoru na prędkość w ruchu jednostajnym prostoliniowym
zad2
\(\displaystyle{ (x\cdot 0,85)\cdot 0,9=x-282}\) gdzie x to cena poczatkowa.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 9 razy
Pociąg w tunelu, obniżka ceny towaru
Dzięki za pomoc i rozwiązanie:). Mam jeszcze takie zadania:
Zad 1.
Ile stron liczy książka, jeśli do ponumerowania stron użyto 183 cyfy.
Zad 2.
Mijają się dwa pociągi: expres, jadący z prędkością 120 km/h i pocią towarowy, jadący z prędkością 60 km/h. Pasażer jadący w expresie zauważył, że mijanie pociągów trwało 4 sekundy. Jak długi był pociąg towarowy?
Zad 3.
W stopie do lutowania jest 65% ołowiu i 35% cyny. Do wyprodukowania pewnej ilości stopu użyto 3kg więcej ołowiu niż cyny. Ile użyto ołowiu, a ile cyny?
Zad 1.
Ile stron liczy książka, jeśli do ponumerowania stron użyto 183 cyfy.
Zad 2.
Mijają się dwa pociągi: expres, jadący z prędkością 120 km/h i pocią towarowy, jadący z prędkością 60 km/h. Pasażer jadący w expresie zauważył, że mijanie pociągów trwało 4 sekundy. Jak długi był pociąg towarowy?
Zad 3.
W stopie do lutowania jest 65% ołowiu i 35% cyny. Do wyprodukowania pewnej ilości stopu użyto 3kg więcej ołowiu niż cyny. Ile użyto ołowiu, a ile cyny?
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z przed komputera
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Pociąg w tunelu, obniżka ceny towaru
Zad 2.
\(\displaystyle{ 120 [km/h] + 60 [km/h] = 180 [km/h]
180[km/h] * 1000/3600 = [50 m/s]
50 [m/s] * 4 [s] = 200 [m] - ma pociąg}\)
\(\displaystyle{ 120 [km/h] + 60 [km/h] = 180 [km/h]
180[km/h] * 1000/3600 = [50 m/s]
50 [m/s] * 4 [s] = 200 [m] - ma pociąg}\)