Iteracja Picarda i problem Cauchyego
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 gru 2017, o 21:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
Iteracja Picarda i problem Cauchyego
Hej, czy potrafiłby ktoś pomóc z wyznaczeniem wzoru na \(\displaystyle{ n}\)-tą iteracje Picarda i policzeniem jej granicy dla problemu \(\displaystyle{ y'=x+y}\) i \(\displaystyle{ y(0)=1}\). Potrafię policzyć te iteracje, ale nie mam pojęcia jak będzie wyglądać wzór i jak policzyć wtedy granicę.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2019, o 19:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Iteracja Picarda i problem Cauchyego
Pokaż co ci wychodzi. Musisz zauważyć pewną zależność, żeby sformułować wzór ogólny na \(\displaystyle{ n}\)-tą iterację (i ewentualnie udowodnić go indukcyjnie)Monikasm98 pisze:Potrafię policzyć te iteracje ale
nie mam pojęcia jak będzie wyglądać wzór
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 gru 2017, o 21:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
Re: Iteracja Picarda i problem Cauchyego
Wychodzi coś takiego
\(\displaystyle{ y_{0}=1, y_{1}=1+x+ \frac{1}{2}x ^{2}, y _{2} =1+x+x^{2}+ \frac{1}{6} x ^{3}, y_{3} =1+x+x^2+ \frac{1}{3} x _{3} + \frac{1}{24} x ^{4}}\)
\(\displaystyle{ y_{0}=1, y_{1}=1+x+ \frac{1}{2}x ^{2}, y _{2} =1+x+x^{2}+ \frac{1}{6} x ^{3}, y_{3} =1+x+x^2+ \frac{1}{3} x _{3} + \frac{1}{24} x ^{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Iteracja Picarda i problem Cauchyego
Oke. Podpowiem ci wzór ogólny:
\(\displaystyle{ y_n(x)=1+x+\sum_{k=2}^n\frac{2x^k}{k!}+\frac{x^{n+1}}{(n+1)!}}\)
\(\displaystyle{ y_n(x)=1+x+\sum_{k=2}^n\frac{2x^k}{k!}+\frac{x^{n+1}}{(n+1)!}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 gru 2017, o 21:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
Re: Iteracja Picarda i problem Cauchyego
Dziękuję bardzo! A teraz jak mam obliczyć granice tej n-tej iteracje to jak to powinnam zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 27 gru 2017, o 21:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy