Bieguny,transmitancja
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Bieguny,transmitancja
Witam, czy licząc bieguny (miejsca zerowe mianownika transmitancji) traktuje owy mianownik jako funkcje zależną od \(\displaystyle{ \omega}\) czy też zależną od \(\displaystyle{ i \cdot \omega}\)?? Wiem, że transmitancja to funkcja \(\displaystyle{ H(i \cdot \omega)}\) jednak nie wiem jak potraktowac to w przypadku biegunów.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2019, o 14:46 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Bieguny,transmitancja
Bieguny transmitancji - miejsca zerowe mianownika transmitancji, to miejsca zerowe wielomianu mianownika transmitancji w jego postaci iloczynowej.
Na przykład, jeżeli
\(\displaystyle{ T(s) = \frac{6s^2 +18 s +12}{2s^3 +10s^2 +16s +12} = \frac{6}{2}\frac{s^3 +3s+2}{s^3 +5s^2 +8s +6}= \frac{(s+1)(s+2)}{(s+1-i)(s+1+i)(s+3)}}\)
to biegunami tej transmitancji są
\(\displaystyle{ b_{1}= -1+ i, \ \ b_{2}= -1 -i, \ \ b_{3} = -3.}\)
Na przykład, jeżeli
\(\displaystyle{ T(s) = \frac{6s^2 +18 s +12}{2s^3 +10s^2 +16s +12} = \frac{6}{2}\frac{s^3 +3s+2}{s^3 +5s^2 +8s +6}= \frac{(s+1)(s+2)}{(s+1-i)(s+1+i)(s+3)}}\)
to biegunami tej transmitancji są
\(\displaystyle{ b_{1}= -1+ i, \ \ b_{2}= -1 -i, \ \ b_{3} = -3.}\)