SUma...
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 wrz 2006, o 14:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 20 razy
SUma...
Suma trzech początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego wynosi 27.Jeśli do pierwszego wyrazu dodamy 1, do drugiego 3, a do trzeciego 7, to otrzymamy ciąg geometryczny.Wyznacz te liczby.
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
SUma...
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{1}+a_{1}+r+a_{1}+2r=27\\(a_{1}+r+3)^{2}=(a_{1}+1)(a_{1}+r+r+7)\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{1}+r=9\\(a_{1}+r+3)^{2}=(a_{1}+1)(a_{1}+r+r+7)\end{cases}}\)
itd....
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{1}+r=9\\(a_{1}+r+3)^{2}=(a_{1}+1)(a_{1}+r+r+7)\end{cases}}\)
itd....
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
SUma...
.........
\(\displaystyle{ 12^{2}=(9-r+1)(9+r+7)}\)
\(\displaystyle{ 144=(10-r)(16+r)}\)
\(\displaystyle{ -r^{2}-6r+16=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=36+64=100}\)
itd... liczysz r, później wracasz, liczysz \(\displaystyle{ a_{1}}\)....
więc w czym problem?
\(\displaystyle{ 12^{2}=(9-r+1)(9+r+7)}\)
\(\displaystyle{ 144=(10-r)(16+r)}\)
\(\displaystyle{ -r^{2}-6r+16=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=36+64=100}\)
itd... liczysz r, później wracasz, liczysz \(\displaystyle{ a_{1}}\)....
więc w czym problem?