Matura rozszerzona z matematyki 2019
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2019
Dyskutujemy w tym wątku (ale dopiero po zakończeniu egzaminu).
("nowa matura")
("stara matura")
JK
("nowa matura")
("stara matura")
JK
-
Bourder
- Użytkownik

- Posty: 73
- Rejestracja: 19 mar 2016, o 12:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 10 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2019
Jest już godzina po planowanym zakończeniu matury rozszerzonej z matematyki, więc chyba można coś naskrobać.
Poziom zadań raczej niższy niż rok temu. Żadnego trudnego prawdopodobieństwa ani stereometrii. Oczywiście popełniłem błąd myśląc, że ciąg \(\displaystyle{ (a,b,c)}\) jest geometryczny i przez to tracąc 1 lub 2 punkty. Mimo tej chwili nieuwagi powinienem wyciągnąć \(\displaystyle{ 96-98 \%}\), więc łącząc to z dobrze napisanym angielskim i polskim dostanę się tam, gdzie chciałem, także nie ma tragedii.
Jeszcze co do zadań, to kombinatoryka była w pewnym sensie ciekawa, także zadanie z dowodem geometrycznym było ładne, trygonometria bardzo prosta w porównaniu z chociażby maturą próbną z Nowej Ery. Stawiam, że wyniki będą dużo wyższe niż rok temu.
Poziom zadań raczej niższy niż rok temu. Żadnego trudnego prawdopodobieństwa ani stereometrii. Oczywiście popełniłem błąd myśląc, że ciąg \(\displaystyle{ (a,b,c)}\) jest geometryczny i przez to tracąc 1 lub 2 punkty. Mimo tej chwili nieuwagi powinienem wyciągnąć \(\displaystyle{ 96-98 \%}\), więc łącząc to z dobrze napisanym angielskim i polskim dostanę się tam, gdzie chciałem, także nie ma tragedii.
Jeszcze co do zadań, to kombinatoryka była w pewnym sensie ciekawa, także zadanie z dowodem geometrycznym było ładne, trygonometria bardzo prosta w porównaniu z chociażby maturą próbną z Nowej Ery. Stawiam, że wyniki będą dużo wyższe niż rok temu.
- Kfadrat
- Użytkownik

- Posty: 126
- Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 20 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2019
Bourder, a porównując z poprzednimi latami jakbyś ocenił poziom? Niestety arkusz dopiero będzie dostępny koło godziny 14
-
Bourder
- Użytkownik

- Posty: 73
- Rejestracja: 19 mar 2016, o 12:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 10 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2019
Mimo wszystko, wydaje mi się, że dzisiejszy arkusz był łatwiejszy niż kilka poprzednich. Oceniam tak głównie przez wspomniany rachunek prawdopodobieństwa i stereometrię. Prawdopodobieństwo było tylko w formie zadania zamkniętego, co wykluczyło różne trudne schematy, a geometria przestrzenna to była optymalizacja graniastosłupa trójkątnego prawidłowego, czyli jedna z łatwiejszych konfiguracji, czego przeciwieństwem był na przykład przekrój z bodajże roku 2015. Też planimetria poległa po dwóch użyciach twierdzenia cosinusów i twierdzenia Talesa, czego nie zawsze byłem świadkiem, rozwiązując poprzednie arkusze.
-
Kmil
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 31 sty 2019, o 13:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RPA
- Podziękował: 4 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2019
Jestem zdruzgotany, liczyłem na 100% ale przez nieprzespaną noc mój wynik będzie oscylowal wokół 80%. Marzyłem o studiowaniu matematyki. Czy jest jeszcze szansa abym sie dostał na jakieś dobre studia?
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2019
Matematyka to nie jest szczególnie perspektywiczny kierunek (nie dajmy się zwieść kolorowej propagandzie), jeśli ktoś nie chce wykładać na uczelni albo być nauczycielem, to i tak musi bardzo dobrze ogarniać programowanie i bazy danych, żeby mieć po tym sensowną pracę, więc lepiej w takim wypadku od razu iść na informatykę (ew. na inżynierię danych na PW czy gdzieś tam indziej), mniej tracenia czasu na niepotrzebne nikomu abstrakcje (a rozwój umysłu to mit, około 20. roku życia albo jesteś bystry, albo nie i˙żadne analizy funkcjonalne czy teorie mnogości tego nie zmienią, można się nimi zajmować, jeśli ktoś to po prostu lubi, jak z każdą dziedziną). W związku z tym progi na matematykę zwykle nie zwalają z nóg (bo wybierają ją głównie hobbiści albo ludzie, którzy gdzie indziej się nie dostali), nawet na czołowych uczelniach.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2019
Ci to stanowią razem najwyżej jakieś 10-15% osób kończących studia matematyczne, ciekawe zatem co robi reszta po tym nieperspektywicznym kierunku...Premislav pisze:Matematyka to nie jest szczególnie perspektywiczny kierunek (nie dajmy się zwieść kolorowej propagandzie), jeśli ktoś nie chce wykładać na uczelni albo być nauczycielem,
Ale to temat na osobną dyskusję. W tym wątku dyskutujemy tylko o maturze - w pierwszym poście są już podlinkowane arkusze.
JK
-
Kmil
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 31 sty 2019, o 13:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RPA
- Podziękował: 4 razy
Matura rozszerzona z matematyki 2019
Od pewnego czasu jestem wręcz zakochany w matematyce, potrafie spędzać 11 godzin dziennie np. nad zadaniami z OMa, ale przez maturę musiałem klepać denne schematyczne zadania. Nie wyobrażam sobie innej przyszłości niz studiowanie matematki bez wzgledu na to czy jest to perspektywiczny kierunkek. Dopóki nie zacząłem interesować sie matematyki, zawsze mialem zagrożenie w szkole z matmy dlatego teraz tak trudno jest mi sie nastawić na psychicznie na wyzywnaie w którym moge odnieść sukces.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Matura rozszerzona z matematyki 2019
No to . Ale następny post na temat niematuralny zostanie usunięty.
JK
JK
- Kfadrat
- Użytkownik

- Posty: 126
- Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Matura rozszerzona z matematyki 2019
W sumie to przyjemne zadanka, w 40 minut je teraz przerobiłem. Ale współczuję rekrutacji na jakieś oblegane kierunki...
Wydaje mi się, że wyników w okolicy maxa może być najwięcej porównując arkusze z nowej formuły.
Wydaje mi się, że wyników w okolicy maxa może być najwięcej porównując arkusze z nowej formuły.
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: Matura rozszerzona z matematyki 2019
Uczy się programowania i baz danych (co ludzie ci mogliby znacznie efektywniej realizować na informatyce), ew. zmienia kierunek studiów bądź kończy podobnie jak ten user: profiles/90070.htmJan Kraszewski pisze: ciekawe zatem co robi reszta po tym nieperspektywicznym kierunku...
Kmil, jak jesteś pasjonatem matematyki, to zawsze warto pójść, wynik matury nie jest wyznacznikiem czyichś umiejętności (no chyba że jest na poziomie 20%, to wtedy wskazuje na ich brak po prostu), tym bardziej jakieś oceny w szkole z czasów, gdy się nie starałeś. Jeśli miałeś doświadczenie z zadaniami z OM, jak piszesz, to na samych studiach przyda się to znacznie bardziej niż nawalanie do matury.
A żeby Pan Kraszewski nie usunął niewygodnej prawdy (Al Gore napisał kiedyś taką książkę), zaasekuruję się wrzucając rozwiązanie dwóch zadań z matury.
Zadanie 8.
Niech \(\displaystyle{ a>0}\) i \(\displaystyle{ y>x>0}\), wtedy oczywiście \(\displaystyle{ y-x>0}\) i zachodzi nierówność
\(\displaystyle{ \frac{x+a}{y+a}>\frac{x}{y}}\), gdyż
\(\displaystyle{ \frac{x+a}{y+a}-\frac{x}{y}=\frac{a(y-x)}{y^2+ay}}\)
Zatem mamy
\(\displaystyle{ \frac{x+a}{y+a}+\frac y x>\frac x y+\frac y x\ge 2\sqrt{\frac x y\cdot \frac y x}=2}\)
Ostatnia nierówność wynika z nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną dla liczb dodatnich \(\displaystyle{ \frac x y, \frac y x}\).
Zadanie 12.
Mamy \(\displaystyle{ b=\frac{a+c}{2} (\spadesuit)}\), gdyż \(\displaystyle{ (a,b,c)}\) jest trójwyrazowym ciągiem arytmetycznym oraz \(\displaystyle{ \frac{4}{9b^2}=\frac{1}{a(2a+2b+c)} (\heartsuit)}\), gdyż
\(\displaystyle{ \frac 1 a, \frac 2 {3b}, \frac 1 {2a+2b+c}}\) tworzą trójwyrazowy ciąg geometryczny.
Przekształcając równoważnie \(\displaystyle{ (\heartsuit)}\) dostajemy
\(\displaystyle{ 4a(2a+2b+c)=9b^2}\), wstawiając teraz za \(\displaystyle{ c:=2b-a}\) z \(\displaystyle{ (\spadesuit)}\) mamy
\(\displaystyle{ 4a(a+4b)=9b^2\ 4a^2+16ab-9b^2=0}\)
Równanie to nie jest spełnione dla \(\displaystyle{ b=0}\), zaś dla \(\displaystyle{ b\neq 0}\) dzielimy je stronami przez \(\displaystyle{ b^2}\), podstawiamy \(\displaystyle{ t=\frac a b}\) i dostajemy
\(\displaystyle{ 4t^2+16t-9=0\\ (2t+4)^2-25=0\\ (2t-1)(2t+9)=0}\)
czyli \(\displaystyle{ t=\frac 1 2\vee t=-\frac 9 2}\), jednak \(\displaystyle{ t=\frac a b}\) i liczby \(\displaystyle{ a,b}\) są z założenia dodatnie, stąd \(\displaystyle{ \frac a b=\frac 1 2}\) i szukany iloraz wynosi \(\displaystyle{ \frac{\frac 2{3b}}{\frac 1 a}=\frac 2 3 \frac a b=\frac 1 3.}\)
Nie podoba mi się taka zmiana poziomu trudności w porównaniu z 2018.
-
MlodyMatematykAmator
- Użytkownik

- Posty: 55
- Rejestracja: 23 mar 2019, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
Re: Matura rozszerzona z matematyki 2019
Witam.
Jestem świeżo po maturze i muszę przyznać, że była łatwa i przyjemna. Niestety, musiałem coś schrzanić. W zad. 13, gdzie trzeba było na podstawie podanych warunków wyliczyć \(\displaystyle{ m}\), wziąłem \(\displaystyle{ m=-1}\) zamiast \(\displaystyle{ m=1}\). Później nierówność poprawnie rozwiązałem dla \(\displaystyle{ m=-1}\). Jak myślicie, ile za to uciachają mi punktów? Szalenie się boję, że kosztuje mnie to 12%. (
Chciałbym jeszcze dopytać jak oceniacie trudność tej matury w porównaniu z 2015, 2016, 2017 (wiadomo, że łatwiejsza od zeszłorocznej). Stawiacie, że progi na tak oblegane kierunki jak informatyka będą rekordowo wysokie (np. 200 na informę na MiNi), czy zbliżone do np. 2016 roku, kiedy też były bardzo wysokie?
Pozdrawiam
Jestem świeżo po maturze i muszę przyznać, że była łatwa i przyjemna. Niestety, musiałem coś schrzanić. W zad. 13, gdzie trzeba było na podstawie podanych warunków wyliczyć \(\displaystyle{ m}\), wziąłem \(\displaystyle{ m=-1}\) zamiast \(\displaystyle{ m=1}\). Później nierówność poprawnie rozwiązałem dla \(\displaystyle{ m=-1}\). Jak myślicie, ile za to uciachają mi punktów? Szalenie się boję, że kosztuje mnie to 12%. (
Chciałbym jeszcze dopytać jak oceniacie trudność tej matury w porównaniu z 2015, 2016, 2017 (wiadomo, że łatwiejsza od zeszłorocznej). Stawiacie, że progi na tak oblegane kierunki jak informatyka będą rekordowo wysokie (np. 200 na informę na MiNi), czy zbliżone do np. 2016 roku, kiedy też były bardzo wysokie?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 9 maja 2019, o 15:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Kfadrat
- Użytkownik

- Posty: 126
- Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Matura rozszerzona z matematyki 2019
Ciężko wróżyć, ale byłbym bliżej odpowiedzi "tak". Tak jak Premislav napisał, przeskok poziomu trudności był bardzo duży.MlodyMatematykAmator pisze:Stawiacie, że progi na tak oblegane kierunki jak informatyka będą rekordowo wysokie
- Bratower
- Użytkownik

- Posty: 103
- Rejestracja: 26 paź 2017, o 05:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 64 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Matura rozszerzona z matematyki 2019
8.
\(\displaystyle{ y-x>0,a>0\\\frac{x+a}{y+a}+\frac{y}{x}>2\\
\frac{x(x+a)+(y+a)y-2(y+a)x}{(y+a)y}>0\\
\frac{x^2+xa+y^2+ay-2yx-2ax}{(y+a)x}>0\\
\frac{x^2-2xy+y^2+ay-ax}{(y+a)x}>0\\
\frac{\overset{+}{(x-y)^2}+\overset{+}{a(y-x)}}{\underset{+}{(y+a)x}}>0}\)
c.n.d.
12.
Identycznie jak Premislav tylko, że na końcu ja zrobiłem coś takiego
\(\displaystyle{ a^2+4ab+4b^2=\frac{9b^2+16b^2}{4}\\
(a+2b)^2=\left( \frac{5b}{2}\right)^2\Rightarrow a+2b=\frac{5b}{2}\Rightarrow a=\frac{b}{2}\\q=\frac{\frac 2{3b}}{\frac 1 a}=\frac{2\cdot\frac{b}{2}}{3b}=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ y-x>0,a>0\\\frac{x+a}{y+a}+\frac{y}{x}>2\\
\frac{x(x+a)+(y+a)y-2(y+a)x}{(y+a)y}>0\\
\frac{x^2+xa+y^2+ay-2yx-2ax}{(y+a)x}>0\\
\frac{x^2-2xy+y^2+ay-ax}{(y+a)x}>0\\
\frac{\overset{+}{(x-y)^2}+\overset{+}{a(y-x)}}{\underset{+}{(y+a)x}}>0}\)
c.n.d.
12.
Identycznie jak Premislav tylko, że na końcu ja zrobiłem coś takiego
\(\displaystyle{ a^2+4ab+4b^2=\frac{9b^2+16b^2}{4}\\
(a+2b)^2=\left( \frac{5b}{2}\right)^2\Rightarrow a+2b=\frac{5b}{2}\Rightarrow a=\frac{b}{2}\\q=\frac{\frac 2{3b}}{\frac 1 a}=\frac{2\cdot\frac{b}{2}}{3b}=\frac{1}{3}}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Matura rozszerzona z matematyki 2019
Tzn. poprawnie wyznaczyłeś \(\displaystyle{ m=1}\), a potem wziąłeś do rozwiązywania nierówności \(\displaystyle{ m=-1}\) ? Jeśli tak, to jest szansa, że stracisz jeden punkt.MlodyMatematykAmator pisze:W zad. 13, gdzie trzeba było na podstawie podanych warunków wyliczyć \(\displaystyle{ m}\), wziąłem \(\displaystyle{ m=-1}\) zamiast \(\displaystyle{ m=1}\). Później nierówność poprawnie rozwiązałem dla \(\displaystyle{ m=-1}\).
JK