Zadanko z matmy NWD

Oddzielone od teorii liczb, proste problemy dotyczące zasad dzielenia itp.
nicol6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 4 razy

Zadanko z matmy NWD

Post autor: nicol6 »

Pomocy! Oblicz NWD liczb: 126 i 60, 525 i 735, Pomcy!
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Zadanko z matmy NWD

Post autor: wb »

Rozłóż obie liczby na czynniki pierwsze a następnie do NWD zalicz te czynniki, które są wspólne dla obu rozkładów.
Awatar użytkownika
Aramil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 8 wrz 2005, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowhere
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 12 razy

Zadanko z matmy NWD

Post autor: Aramil »

rozkladasz te liczby na czynniki pierwsze tzn 126=2*3*3*7 i 60=2*2*3*5
wybierasz te liczby ktore powtarzaj sie w obu bedzie to 2 i 3 mnozac je przez siebie otrzymujemy ze NWD(126,60)=6
nicol6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 4 razy

Zadanko z matmy NWD

Post autor: nicol6 »

dzięki :*
ODPOWIEDZ