Jak się uczycie matematyki?
-
Rozbitek
- Użytkownik

- Posty: 484
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Jak się uczycie matematyki?
Co robicie na przykład w sytuacji, gdy czytacie treść twierdzenia, czytacie go drugi raz, przecieracie oczy, czytacie znowu i nadal nie rozumiecie o czym właściwie jest mowa?
Jak zabieracie się do zrozumienia i nabrania umiejętności wykorzystywania tego twierdzenia?
Jak zabieracie się do zrozumienia i nabrania umiejętności wykorzystywania tego twierdzenia?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Re: Jak się uczycie matematyki?
Skoro nie rozumiesz, o czym jest mowa, to zapewne problem leży gdzieś wcześniej. W związku z tym należałoby cofnąć się i znaleźć to miejsce...
JK
JK
-
Rozbitek
- Użytkownik

- Posty: 484
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Re: Jak się uczycie matematyki?
Na przykład nie mogę za nic zrozumieć definicji \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciała generowanego przez rodzinę.
Powiedzmy, że względem \(\displaystyle{ \RR}\).
Czytam już w 5 książce, pytałem na forum, a nadal nie wiem skąd mam wiedzieć co będzie tym \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem generowanym na przykład przez rodzinę: \(\displaystyle{ \mathcal{F} = \left\{ A | 1 \in A \right\}}\)
I teraz wiem jaka jest definicja, tylko że nie umiem z niej skorzystać, bo trudno teraz rozpatrywać wszystkie \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciała \(\displaystyle{ \RR}\).
Wydaje mi się, że własnie to uniemożliwia mi zrozumienie drugiego kosmosu jakim są zbiory borelowskie.
Powiedzmy, że względem \(\displaystyle{ \RR}\).
Czytam już w 5 książce, pytałem na forum, a nadal nie wiem skąd mam wiedzieć co będzie tym \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem generowanym na przykład przez rodzinę: \(\displaystyle{ \mathcal{F} = \left\{ A | 1 \in A \right\}}\)
I teraz wiem jaka jest definicja, tylko że nie umiem z niej skorzystać, bo trudno teraz rozpatrywać wszystkie \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciała \(\displaystyle{ \RR}\).
Wydaje mi się, że własnie to uniemożliwia mi zrozumienie drugiego kosmosu jakim są zbiory borelowskie.
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: Jak się uczycie matematyki?
Odpowiadając na pytanie: szukam tej definicji w innych źródłach, idę na konsultacje, szukam w necie czy książkach jakichś prostych zadań rozwiązanych z użyciem tego pojęcia, ew. odkładam to i wracam dzień później.
A jeśli dalej to wszystko nie pomaga (czyli często), kupuję alkohol, włączam melancholijną muzykę i staram się zapomnieć, że istnieję (nie polecam).
A jeśli dalej to wszystko nie pomaga (czyli często), kupuję alkohol, włączam melancholijną muzykę i staram się zapomnieć, że istnieję (nie polecam).
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Re: Jak się uczycie matematyki?
Nie umiesz zrozumieć definicji czy też masz problemy z wyznaczeniem/ogarnięciem konkretnych \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciał? Bo to niezupełnie to samo.Rozbitek pisze:Na przykład nie mogę za nic zrozumieć definicji \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciała generowanego przez rodzinę.
No to akurat jest dość proste. Jedną z metod badania \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciała generowanego przez rodzinę \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\) jest zastanowienie się, co tej rodzinie brakuje, by być \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem, dodanie "braków" i powtórzenie procedury. Ta konkretna rodzina jest oczywiście zamknięta na przeliczalne sumy, zatem brakuje je zamkniętości na dopełnienia. Jak dodamy dopełnienia zbiorów z \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\) to dostaniemy całe \(\displaystyle{ P(\RR)}\) i już.Rozbitek pisze:Czytam już w 5 książce, pytałem na forum, a nadal nie wiem skąd mam wiedzieć co będzie tym \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem generowanym na przykład przez rodzinę: \(\displaystyle{ \mathcal{F} = \left\{ A | 1 \in A \right\}}\)
Oczywiście nie zawsze jest tak łatwo.
No ale co rozumiesz przez zrozumienie zbiorów borelowskich? Poznanie wszystkich takich zbiorów? To jest po prostu \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciało generowane przez rodzinę wszystkich zbiorów otwartych.Rozbitek pisze:Wydaje mi się, że własnie to uniemożliwia mi zrozumienie drugiego kosmosu jakim są zbiory borelowskie.
JK
-
Rozbitek
- Użytkownik

- Posty: 484
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Re: Jak się uczycie matematyki?
Jan Kraszewski pisze:No to akurat jest dość proste. Jedną z metod badania \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciała generowanego przez rodzinę \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\) jest zastanowienie się, co tej rodzinie brakuje, by być \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem, dodanie "braków" i powtórzenie procedury. Ta konkretna rodzina jest oczywiście zamknięta na przeliczalne sumy, zatem brakuje je zamkniętości na dopełnienia. Jak dodamy dopełnienia zbiorów z \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\) to dostaniemy całe \(\displaystyle{ P(\RR)}\) i już.Rozbitek pisze:Czytam już w 5 książce, pytałem na forum, a nadal nie wiem skąd mam wiedzieć co będzie tym \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem generowanym na przykład przez rodzinę: \(\displaystyle{ \mathcal{F} = \left\{ A | 1 \in A \right\}}\)
Dlaczego powtarzamy operację, skoro już dodaliśmy to czego brakowało?
Rodzina wszystkich zbiorów otwartych w \(\displaystyle{ \RR}\), to dosyć duża rodzina, jak poznać czego jej brakuje do bycia sigma-ciałem (lub, że nim jest)?No ale co rozumiesz przez zrozumienie zbiorów borelowskich? Poznanie wszystkich takich zbiorów? To jest po prostu \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciało generowane przez rodzinę wszystkich zbiorów otwartych.Rozbitek pisze:Wydaje mi się, że własnie to uniemożliwia mi zrozumienie drugiego kosmosu jakim są zbiory borelowskie.
JK
Jaką playlistę na dziś wieczór mi proponujesz?Premislav pisze:Odpowiadając na pytanie: szukam tej definicji w innych źródłach, idę na konsultacje, szukam w necie czy książkach jakichś prostych zadań rozwiązanych z użyciem tego pojęcia, ew. odkładam to i wracam dzień później.
A jeśli dalej to wszystko nie pomaga (czyli często), kupuję alkohol, włączam melancholijną muzykę i staram się zapomnieć, że istnieję (nie polecam).
-
sdd1975
- Użytkownik

- Posty: 98
- Rejestracja: 9 kwie 2017, o 16:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Pomógł: 5 razy
Re: Jak się uczycie matematyki?
Można też zawsze pomyśleć o filologii polskiejPremislav pisze:
A jeśli dalej to wszystko nie pomaga (czyli często), kupuję alkohol, włączam melancholijną muzykę i staram się zapomnieć, że istnieję (nie polecam).
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Re: Jak się uczycie matematyki?
W tym konkretnym przypadku już nie powtarzamy, bo dostaliśmy wszystko (i więcej nie będzie...).Rozbitek pisze:Dlaczego powtarzamy operację, skoro już dodaliśmy to czego brakowało?
Natomiast w ogólności trzeba to zrobić (a w zasadzie sprawdzić, czy trzeba to zrobić), a zrozumienie dlaczego jest kluczem do zrozumienia, na czym polega generowanie. Otóż dodając brakujące dopełnienia sprawiasz, że rodzina staje się zamknięta na dopełnienia, ale dodanie nowych zbiorów może sprawić, że przestanie być zamknięta na przeliczalne sumy. Musisz zatem dodać przeliczalne sumy zbiorów tej większej rodziny, Wtedy to, co otrzymasz będzie zamknięte na przeliczalne sumy, ale może przestać być zamknięte na dopełnienia itd. Potem jest jeszcze kwestia zrozumienia, jak długo trzeba powtarzać to "dodawanie".
Jest zamknięta na dopełnienia?Rozbitek pisze:Rodzina wszystkich zbiorów otwartych w \(\displaystyle{ \RR}\), to dosyć duża rodzina, jak poznać czego jej brakuje do bycia sigma-ciałem (lub, że nim jest)?
JK
-
Rozbitek
- Użytkownik

- Posty: 484
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Re: Jak się uczycie matematyki?
Dziękuję za wyjaśnienie. Czy zamknięcie na dopełnienia i na sumy, to jedyne, które musi spełniać sgima-ciało?Jan Kraszewski pisze:W tym konkretnym przypadku już nie powtarzamy, bo dostaliśmy wszystko (i więcej nie będzie...).Rozbitek pisze:Dlaczego powtarzamy operację, skoro już dodaliśmy to czego brakowało?
Natomiast w ogólności trzeba to zrobić (a w zasadzie sprawdzić, czy trzeba to zrobić), a zrozumienie dlaczego jest kluczem do zrozumienia, na czym polega generowanie. Otóż dodając brakujące dopełnienia sprawiasz, że rodzina staje się zamknięta na dopełnienia, ale dodanie nowych zbiorów może sprawić, że przestanie być zamknięta na przeliczalne sumy. Musisz zatem dodać przeliczalne sumy zbiorów tej większej rodziny, Wtedy to, co otrzymasz będzie zamknięte na przeliczalne sumy, ale może przestać być zamknięte na dopełnienia itd. Potem jest jeszcze kwestia zrozumienia, jak długo trzeba powtarzać to "dodawanie".
Nie jest chyba ani na dopełnienia, ani na sumy, bo \(\displaystyle{ (-infty ; 1)' = [1; infty)}\).Jan Kraszewski pisze:Jest zamknięta na dopełnienia?Rozbitek pisze:Rodzina wszystkich zbiorów otwartych w \(\displaystyle{ \RR}\), to dosyć duża rodzina, jak poznać czego jej brakuje do bycia sigma-ciałem (lub, że nim jest)?
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Re: Jak się uczycie matematyki?
No a jaka jest definicja \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciała?Rozbitek pisze:Czy zamknięcie na dopełnienia i na sumy, to jedyne, które musi spełniać sgima-ciało?
Naprawdę uważasz, że rodzina wszystkich otwartych podzbiorów prostej nie jest zamknięta na sumy?Rozbitek pisze:Nie jest chyba ani na dopełnienia, ani na sumy, bo \(\displaystyle{ (-infty ; 1)' = [1; infty)}\).
JK
-
Rozbitek
- Użytkownik

- Posty: 484
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Re: Jak się uczycie matematyki?
Słuszna uwagaJan Kraszewski pisze:No a jaka jest definicja \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciała?Rozbitek pisze:Czy zamknięcie na dopełnienia i na sumy, to jedyne, które musi spełniać sgima-ciało?
Czyli \(\displaystyle{ \left\{ 1\right\}}\) nie jest zbiorem otwartym?Jan Kraszewski pisze:Naprawdę uważasz, że rodzina wszystkich otwartych podzbiorów prostej nie jest zamknięta na sumy?Rozbitek pisze:Nie jest chyba ani na dopełnienia, ani na sumy, bo \(\displaystyle{ (-infty ; 1)' = [1; infty)}\).
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Re: Jak się uczycie matematyki?
To pytanie bardzo dobrze nawiązuje do tego, co napisałem na początku - problemy leżą gdzieś wcześniej.Rozbitek pisze:Czyli \(\displaystyle{ \left\{ 1\right\}}\) nie jest zbiorem otwartym?
Jeżeli nie jesteś pewien, czy zbiór \(\displaystyle{ \{1\}}\) jest otwarty, czy nie, to znaczy, że brak Ci podstawowych intuicji dotyczących topologii na prostej, a bez tego trudno myśleć o zajmowaniu się zbiorami borelowskimi.
JK
PS
Nie jest.
-
Rozbitek
- Użytkownik

- Posty: 484
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Re: Jak się uczycie matematyki?
Gdzie mogę taką nabyć? Poleci Pan Doktor jakąś literaturę?Jan Kraszewski pisze:brak Ci podstawowych intuicji dotyczących topologii na prostej