Pierwiastek sześcienny z liczby ujemnej!!
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastek sześcienny z liczby ujemnej!!
Mam prośbę:
potrzebuję informacji o pierwiastkach sześciennych z liczby ujemnej.
Nigdzie nie znalazłem żadnych informacji;/;/
Prosiłbym o jakieś przykłady, bo mam to teraz w gimnazjum (to jest nowy program SUPER ministra:D:D)
potrzebuję informacji o pierwiastkach sześciennych z liczby ujemnej.
Nigdzie nie znalazłem żadnych informacji;/;/
Prosiłbym o jakieś przykłady, bo mam to teraz w gimnazjum (to jest nowy program SUPER ministra:D:D)
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ozimek
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 12 razy
Pierwiastek sześcienny z liczby ujemnej!!
pierwiastek sześcienny z liczby ujemnej obliczmy tak samo jak pierwiastek sześcienny z liczby dodatniej, przy czym wynik takiego pierwiastka dla liczb ujemnych jest liczbą ujemną, a dla liczb dodatnich liczbą dodatnią. Wynika to z tego, że pierwiastkowanie jest operacją odwrotną do potęgowania. Np. pierwiastek sześcienny z -8 jest równy -2, bo -2 do potęgi trzeciej da -8. Podobne reguły obowiązują dla pierwiastków wyższych stopni, gdzie stopień pierwiastka jest liczbą nieparzystą.
- jeremi
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łńct
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 10 razy
Pierwiastek sześcienny z liczby ujemnej!!
Może się jeszcze komuś przyda.
Pierwiastek stopnia nieparzystego z a:
Dla
\(\displaystyle{ a N^{+} \\
\sqrt[n]{a} = -\sqrt[n]{|a|}}\)
Pierwiastek stopnia nieparzystego z a:
Dla
\(\displaystyle{ a N^{+} \\
\sqrt[n]{a} = -\sqrt[n]{|a|}}\)