Witam.
Potrzebuje pomocy z takim oto zadaniem:
Rozważmy \(\displaystyle{ R^{2}}\) i pole wektorowe (zadane względem standardowego układu współrzędnych \(\displaystyle{ x^{ \alpha }}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{ \partial}{ \partial x^{1} }+3 x^{2} \frac{ \partial }{ \partial x^{2} }}\)
Wyznacz krzywe całkowe i potok fazowy podanego pola.
Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Polski internet nie znalazł dla mnie za dużo pomocy, szczególnie jeżeli chodzi o potok fazowy (nawet nie wiem jak jest potok fazowy po angielsku) więc w reszcie internetu też nie za wiele znalazłem. Nawet wyszukiwarka matematyka.pl pokazuje mi brak wyników po wpisaniu "potok fazowy")
Potrzebuje pomocy, a także jeżeli jest taka możliwość jakiś odnośnik do podobnych przykładów.
Z góry dziękuję.
Krzywa całkowa i potok fazowy
-
bartek118
- Użytkownik

- Posty: 5965
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Krzywa całkowa i potok fazowy
To pole, pisząc je "normalniej" jest takie:
\(\displaystyle{ X(x,y) = (1,3y)}\)
Portret fazowy to po prostu rysunek "strzałek". W "każdym" punkcie płaszczyzny rysujesz wektor.
Aby znaleźć krzywe całkowe trzeba rozwiązać równanie różniczkowe
\(\displaystyle{ x' = 1 \\
y' = 3y}\)
czyli \(\displaystyle{ x(t) = t + C_1}\) i \(\displaystyle{ y(t) = C_2 e^{3t}}\).
Zatem każda krzywa całkowa to krzywa zadana parametrycznie
\(\displaystyle{ (x(t), y(t)) = (t + C_1, C_2 e^{3t})}\)
gdzie \(\displaystyle{ C_1}\) i \(\displaystyle{ C_2}\) to dowolne stałe.
\(\displaystyle{ X(x,y) = (1,3y)}\)
Portret fazowy to po prostu rysunek "strzałek". W "każdym" punkcie płaszczyzny rysujesz wektor.
Aby znaleźć krzywe całkowe trzeba rozwiązać równanie różniczkowe
\(\displaystyle{ x' = 1 \\
y' = 3y}\)
czyli \(\displaystyle{ x(t) = t + C_1}\) i \(\displaystyle{ y(t) = C_2 e^{3t}}\).
Zatem każda krzywa całkowa to krzywa zadana parametrycznie
\(\displaystyle{ (x(t), y(t)) = (t + C_1, C_2 e^{3t})}\)
gdzie \(\displaystyle{ C_1}\) i \(\displaystyle{ C_2}\) to dowolne stałe.
Krzywa całkowa i potok fazowy
Przede wszystkim dziękuję za pomoc, to odpowiada na pierwszą część mojego problemu. Ale dalej moim zadaniem jest wyznaczyć potok a nie portret. Wydaje mi się że to dwie osobne rzeczy, chyba że czegoś naprawdę nie rozumiem.
