współczynnik sprężystości k, błąd współczynnika

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
zoosu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 kwie 2019, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xyz

współczynnik sprężystości k, błąd współczynnika

Post autor: zoosu »

Podczas zajęć laboratoryjnych robiliśmy pomiary aby wyznaczyć współczynniki sprężystości sprężyny metodą statyczną i dynamiczną.
Z metodą statyczną problemu nie mam, natomiast przy metodzie dynamicznej błąd współczynnika sprężystości sprężyny jest większy od samej wartości współczynnika.
Czy błąd może być większy od wartości współczynnika (zakładając że wartości podstawiane do wzorów były prawidłowe)?


współczynnik sprężystości sprężyny \(\displaystyle{ k}\) został wyznaczony ze wzoru
\(\displaystyle{ T=2 \pi \sqrt{ \frac{m}{k} }}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{4 \cdot m \cdot \pi ^{2} }{ T^{2} }}\)
błąd współczynnika sprężystości sprężyny został obliczony za pomocą różniczki zupełnej
\(\displaystyle{ \mbox{d}k = \left| \frac{ \partial k }{ \partial m } \right| \cdot \Delta m + \left| \frac{ \partial k}{ \partial T } \right| \cdot \Delta T}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial k }{ \partial m } = \frac{4 \cdot \pi ^{2} }{T ^{2} }}\)

\(\displaystyle{ \frac{ \partial k}{ \partial T } = - \frac{8 \cdot m \cdot \pi ^{2} }{T ^{3} }}\)

\(\displaystyle{ \Delta m = 0,0001 kg}\) - dokładność pomiaru masy

\(\displaystyle{ \Delta T = 0,2 s}\) - dokładność pomiaru czasu


Dokonaliśmy 3-krotnego pomiaru 10 drgań dla 3 różnych obciążeń sprężyny.

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|}
\hline
masa & średni czas okresu T \\ \hline
0,0722 kg & 0,32 s \\ \hline
0,0922 kg & 0,35 s\\ \hline
0,1022 kg & 0,37 s\\ \hline
\end{tabular}}\)


Obliczyłam \(\displaystyle{ k}\) dla poszczególnych przypadków i wyznaczyłam średnia wartość \(\displaystyle{ k}\)
\(\displaystyle{ k = 29,0577 \frac{N}{m}}\)

Podobnie postąpiłam przy wyznaczaniu\(\displaystyle{ \Delta k}\). Średnia wartość \(\displaystyle{ \Delta k}\) wynosi:
\(\displaystyle{ \Delta k = 33, 6534 \frac{N}{m}}\)
ostatecznie:
\(\displaystyle{ k = 29,0577 \pm 33, 6534 \frac{N}{m}}\)

Zdaję sobie sprawę, iż pomiar metodą dynamiczną był bardzo niedokładny, m.in. przez czynnik ludzki (problemy z policzeniem \(\displaystyle{ 10}\) wahnięć gdy czas jednego wahnięcia wynosił poniżej \(\displaystyle{ 1 s}\), refleks przy uruchamianiu stopera itp.), ale czy ogólnie błąd może być większy od wartości wyznaczanej zmiennej czy raczej znaczy to, że doświadczenie było źle przeprowadzone ?

Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2019, o 15:54 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: współczynnik sprężystości k, błąd współczynnika

Post autor: janusz47 »

Proponuję jeszcze raz powtórzyć obliczenia.
ODPOWIEDZ