Oblicz prawdopodobieństwo przeciecia sie odcinka z odcinkiem

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
fpz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 kwie 2019, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Oblicz prawdopodobieństwo przeciecia sie odcinka z odcinkiem

Post autor: fpz »

Z odcinka \(\displaystyle{ [0,4]}\) losujemy dwa punkty \(\displaystyle{ M}\) i \(\displaystyle{ L}\). Jakie jest prawdopodobieństwo, że odcinek \(\displaystyle{ ML}\) przecina odcinek \(\displaystyle{ [1,2]}\)?
Spotykałem sie z tego typu zadaniami, gdy było pytanie o długośc odcinka, ale nie wiem jak zrobić to w tym przypadku.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2019, o 16:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
szw1710

Oblicz prawdopodobieństwo przeciecia sie odcinka z odcinkiem

Post autor: szw1710 »

Mamy więc \(\displaystyle{ x,y\in[0,4].}\) Niech \(\displaystyle{ m=\min\{x,y\},M=\max\{x,y\}.}\) Przedział \(\displaystyle{ [m,M]}\) przecina przedział \(\displaystyle{ [1,2]}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ m\le 2}\) oraz \(\displaystyle{ M\ge 1.}\) Istotnie, w przeciwnym przypadku mamy \(\displaystyle{ m>2}\) lub \(\displaystyle{ M<1,}\) skąd jasno widać, że oba przedziały są rozłączne.

Szukane prawdopodobieństwo wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{5}{16}.}\)
fpz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 kwie 2019, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Oblicz prawdopodobieństwo przeciecia sie odcinka z odcinkiem

Post autor: fpz »

Nie rozumiem dlaczego wyznaczyłeś te min i max, mógłbyś wytłumaczyć?
szw1710

Oblicz prawdopodobieństwo przeciecia sie odcinka z odcinkiem

Post autor: szw1710 »

Bo kiedy z liczb \(\displaystyle{ x,y}\) zbudujesz przedział? Mój model obejmuje warunek

\(\displaystyle{ \left[\min\{x,y\},\max\{x,y\}\right]\cap[1,2]\ne\emptyset,}\)

który uwzględnia uporządkowanie końców. Istotnie,

\(\displaystyle{ [a,b]\cap[c,d]\ne\emptyset\iff b\ge c\wedge a\le d.}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Oblicz prawdopodobieństwo przeciecia sie odcinka z odcinkiem

Post autor: a4karo »

A czy możesz zdefiniować pojęcie
"przedział przecina przedział"?
ODPOWIEDZ