wyrazenia algebraiczne

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
hubert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -HOME-
Podziękował: 40 razy

wyrazenia algebraiczne

Post autor: hubert92 » 9 paź 2007, o 17:26

Prosze o rozwiazanie bo nie potrafię :/

\(\displaystyle{ a) 3 (x� - 2) - (15 - 6x�) =}\)
\(\displaystyle{ b) -(x + 7) (x - 3) =}\)
\(\displaystyle{ c) 1 - (z + 5) (z - 1) =}\)
Rekrutacja Instytut Matematyczny, Uniwersytet Wrocławski (gif)

Piotr Rutkowski
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 389 razy

wyrazenia algebraiczne

Post autor: Piotr Rutkowski » 9 paź 2007, o 17:34

\(\displaystyle{ 3 (x� - 2) - (15 - 6x�) =3x^{2}-6-15+6x^{2}=9x^{2}-21}\)
\(\displaystyle{ -(x + 7) (x - 3) = -(x^{2}-3x+7x-21)=-x^{2}-4x+21}\)
\(\displaystyle{ 1 - (z + 5) (z - 1) =1-(z^{2}+5z-z-5)=1-(z^{2}+4z-5)=-z^{2}-4z+6}\)

ODPOWIEDZ