Rozkład sumy zmiennych losowych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Dejvid96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2 lis 2018, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 4 razy

Rozkład sumy zmiennych losowych

Post autor: Dejvid96 »

Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład z atomami \(\displaystyle{ P(X=0)=0.7, P(X=1)=0.1}\) i gęstością \(\displaystyle{ f_X(x)=0.2, x\in (0,1)}\). Zmienna losowa \(\displaystyle{ Y}\) ma rozkład z atomami \(\displaystyle{ P(Y=0)=0.6, P(X=3)=0.1}\) i gęstością \(\displaystyle{ f_Y(y)=0.2, x\in (0,3)}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(X+Y\ge2)}\).
Zmienne losowe \(\displaystyle{ X,Y}\) są niezależne.
sdd1975
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 9 kwie 2017, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radomsko
Pomógł: 5 razy

Re: Rozkład sumy zmiennych losowych

Post autor: sdd1975 »

Coś mi nie gra - o ile dobrze rozumiem pojęcie "rozkładu z atomami", to dla zmiennej Y nie jest spełniony warunek unormowania. Jesteś pewien, że \(\displaystyle{ f_y \left( y \right) = 0,2}\) a nie \(\displaystyle{ 0,1}\) ?
ODPOWIEDZ