Rozwiązać równanie funkcyjne
\(\displaystyle{ f( y f(x) - x) = f(x)f(y)+2x}\)
dla \(\displaystyle{ x, y \in R}\)
Równanie z IMOmath Japan
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
-
bartek118
- Użytkownik

- Posty: 5965
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Równanie z IMOmath Japan
Biorąc \(\displaystyle{ x=y=0}\) dostajemy \(\displaystyle{ f(0) = [f(0)]^2}\), a stąd \(\displaystyle{ f(0) = 0}\) lub \(\displaystyle{ f(0)=1}\).
Rozważmy dwa przypadki. Jeśli \(\displaystyle{ f(0)=0}\), to biorąc \(\displaystyle{ y = 0}\) dostajemy
\(\displaystyle{ f(-x) = 2x}\)
i w konsekwencji \(\displaystyle{ f(x) = -2x}\).
Niech zatem \(\displaystyle{ f(0)=1}\). Ponownie, biorąc \(\displaystyle{ y = 0}\) mamy
\(\displaystyle{ f(-x) = f(x) + 2x.}\)
Stąd \(\displaystyle{ f(x) = 1-x}\) (to chyba jest znany fakt, że rozwiązaniem takiej zależności jest funkcja liniowa).
Pozostaje tylko sprawdzić, czy któraś z tych funkcji spełnia wyjściowe równanie.
Rozważmy dwa przypadki. Jeśli \(\displaystyle{ f(0)=0}\), to biorąc \(\displaystyle{ y = 0}\) dostajemy
\(\displaystyle{ f(-x) = 2x}\)
i w konsekwencji \(\displaystyle{ f(x) = -2x}\).
Niech zatem \(\displaystyle{ f(0)=1}\). Ponownie, biorąc \(\displaystyle{ y = 0}\) mamy
\(\displaystyle{ f(-x) = f(x) + 2x.}\)
Stąd \(\displaystyle{ f(x) = 1-x}\) (to chyba jest znany fakt, że rozwiązaniem takiej zależności jest funkcja liniowa).
Pozostaje tylko sprawdzić, czy któraś z tych funkcji spełnia wyjściowe równanie.
-
Blazo2000
- Użytkownik

- Posty: 50
- Rejestracja: 31 gru 2017, o 11:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bochnia
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 15 razy
Równanie z IMOmath Japan
Ależ skąd, przecież od razu widać, że to równanie uzależnia nam od siebie tylko i wyłącznie wartości liczb przeciwnych, można przyporządkować dowolną wartość każdej liczbie dodatniej, a następnie obliczyć wartości dla liczb ujemnych z tego wzoru, a dla \(\displaystyle{ 0}\) równanie jest zawsze spełnione, więc \(\displaystyle{ f(0)}\) może być dowolne.\(\displaystyle{ f(-x) = f(x) + 2x}\).
Stąd \(\displaystyle{ f(x) = 1-x}\) (to chyba jest znany fakt, że rozwiązaniem takiej zależności jest funkcja liniowa).
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: Równanie z IMOmath Japan
Ukryta treść:
Tak w ogóle teraz sobie przypomniałem, że chyba już gdzieś widziałem takie zadanie, co to za dublowanie: 424100.htm Rozwiązanie timona z tego wątku jest prostsze.