Czy mogę na maturze dochodząc do równania:
\(\displaystyle{ \tg (x)=-2- \sqrt{3} , x \in \left( \frac{ \pi }{2} ; \pi \right)}\)
Podać rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x= \frac{7}{12} \pi}\)
Czy muszę się tłumaczyć z znajomości wartości funkcji trygonometrycznych takich kątów?
Ocenianie rozwiązań, matura.
-
albanczyk123456
- Użytkownik

- Posty: 82
- Rejestracja: 10 maja 2017, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdzieś
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 12 razy
Ocenianie rozwiązań, matura.
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2019, o 22:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Ocenianie rozwiązań, matura.
Stawiam dolary przeciw orzechom, że na maturze nie wystąpi taka sytuacja.
JK
JK
-
Unforg1ven
- Użytkownik

- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Ocenianie rozwiązań, matura.
Jakby wyszedł Ci taki wynik to ja bym sprawdził z kilka razy swoje obliczenia czy się nie pomyliłeś.