Ciąg określony jest wzorem

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Michal2115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

Ciąg określony jest wzorem

Post autor: Michal2115 »

Ciąg określony jest wzorem \(\displaystyle{ a _{n} =(n-6) ^{n-3}}\) .Ile wyrazów ciągu równych jest 1?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Ciąg określony jest wzorem

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ a_3=(-3)^0=1\\
a_5=(-1)^2=1\\
a_7=(1)^4=1}\)
Studniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 12 mar 2018, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

Ciąg określony jest wzorem

Post autor: Studniek »

Żeby wyraz ciągu był równy 1 to albo będziemy mieli wyrażenie w nawiasie równe 1 bądź -1 (jeżeli wykładnik potęgi będzie parzysty), albo będziemy wyrażenie w nawiasie podnosili do potęgi zerowej. Wystarczy że podstawisz sobie parę pierwszych n, żeby to wyszło (szukamy takich jak napisałem wyżej).

Dla n = 3 :
\(\displaystyle{ (-3)^{0}=1}\)

Dla n = 5:
\(\displaystyle{ (-1)^{2}=1}\)

Dla n = 7 :
\(\displaystyle{ (1)^{4}=1}\)

Dla wyższych n nie będzie to już zachodzić, wyrazy ciągu będą rosły do nieskończoności. Czyli 3 wyrazy ciągu są równe 1.
ODPOWIEDZ