Grupy
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 18:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Grupy
mam problem z dwoma zadaniami z algebry
1) Czy zbiór wektorów zaczepionych w jednym punkcie stanowi grupę?
I tu nie bardzo wiem jak się za to zabrać...
2) Zbadać dla jakich \(\displaystyle{ a,b Q}\) struktura \(\displaystyle{ A= \{ x\in R; x=a+b\sqrt[2]{3} \}}\) jest grupą ze względu na mnożenie
prosiłabym o jakiekolwiek wskazówki i pomoc w rozwiązaniu
1) Czy zbiór wektorów zaczepionych w jednym punkcie stanowi grupę?
I tu nie bardzo wiem jak się za to zabrać...
2) Zbadać dla jakich \(\displaystyle{ a,b Q}\) struktura \(\displaystyle{ A= \{ x\in R; x=a+b\sqrt[2]{3} \}}\) jest grupą ze względu na mnożenie
prosiłabym o jakiekolwiek wskazówki i pomoc w rozwiązaniu
Grupy
2)zadanie NAPRAWDE trudne nie jest . Co musimy sprawdzic?
a) zbior jest zamkniety na to dzialanie
b)dzialanie jest laczne
C) zbior posiada el. neutralny
d) kazdy element w tym zbiorze posiada el. przeciwny(odwrotny)
w czym jest zatem problem?? wszystko jedziemy z definicji;]
a) zbior jest zamkniety na to dzialanie
b)dzialanie jest laczne
C) zbior posiada el. neutralny
d) kazdy element w tym zbiorze posiada el. przeciwny(odwrotny)
w czym jest zatem problem?? wszystko jedziemy z definicji;]
Grupy
Jasne to wiem, że muszę sprawdzić warunki z definicji. Problem w tym, że nie wiem jak mam podstawić bo:
z definicji - łączność:
(a o b) o c = a o (b o c)
i teraz nie wiem jak mam do tego wzoru podstawić a,b bo nie mam konkretnie napisanego ze np.
(a,b) o (c,d) = (a+c,b+d). Poprostu nie mam pojęcia jak podstawić do wzoru, jeżeli to będe wiedział pozostałe warunki oblicze bez problemu. Dzięki.
z definicji - łączność:
(a o b) o c = a o (b o c)
i teraz nie wiem jak mam do tego wzoru podstawić a,b bo nie mam konkretnie napisanego ze np.
(a,b) o (c,d) = (a+c,b+d). Poprostu nie mam pojęcia jak podstawić do wzoru, jeżeli to będe wiedział pozostałe warunki oblicze bez problemu. Dzięki.