Witam, niezbyt wiem jak ruszyć to zadanie:
Niech \(\displaystyle{ A, B}\) będą zdarzeniami zawartymi w przestrzeni \(\displaystyle{ \Omega}\) oraz \(\displaystyle{ 0 < P(A) < 1}\). Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ P(A \cap B) = P(A) \cdot P(B)}\), to \(\displaystyle{ P[(A \cup B)| A' ] = P(B)}\), gdzie \(\displaystyle{ P[(A \cup B)| A']}\) oznacza prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia \(\displaystyle{ A \cup B}\) pod warunkiem, że zaszło zdarzenie \(\displaystyle{ A'}\).
W rozwiązaniu wykorzystano, że \(\displaystyle{ P(A \cap B) = P(A) \cdot P(B)}\) oznacza, że zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są niezależne. Dlaczego tak jest? Czy da się to przedstawić graficznie, działając na zbiorach \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) w przestrzeni \(\displaystyle{ \Omega}\)?
Wykaż, że - w prawdopodobieństwie
-
maciek00
- Użytkownik

- Posty: 5
- Rejestracja: 13 mar 2019, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 4 razy
Wykaż, że - w prawdopodobieństwie
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2019, o 17:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36057
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5342 razy
Wykaż, że - w prawdopodobieństwie
Bo takie jest w tym zadaniu założenie.maciek00 pisze:W rozwiązaniu wykorzystano, że \(\displaystyle{ P(A \cap B) = P(A) \cdot P(B)}\) oznacza, że zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są niezależne. Dlaczego tak jest?
JK
-
maciek00
- Użytkownik

- Posty: 5
- Rejestracja: 13 mar 2019, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 4 razy
Re: Wykaż, że - w prawdopodobieństwie
Ok, rozumiem, dlaczego A i B są niezależne. Ale jak dalej mogę to ruszyć?
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Wykaż, że - w prawdopodobieństwie
Z założenia niezależności zdarzeń \(\displaystyle{ P(A \cap B) = P(A)\cdot P(B).}\)
Z definicji prawdopodobieństwa warunkowego:
\(\displaystyle{ P[(A \cup B)|A'] = \frac{P[(A \cup B) \cap A']}{P(A')} = \frac{P(A \cap A')+P(B \cap A')}{P(A')}= \frac{0 + P(B)\cdot P(A')}{P(A')} =\\ = P(B), \ \ P(A')> 0.}\)
cnd.
Skorzystaliśmy z twierdzenia
Jeżeli zdarzenia \(\displaystyle{ A, B}\) są niezależne, to niezależne są zdarzenia:
\(\displaystyle{ A', B.}\)
Niezależne są też zdarzenia
\(\displaystyle{ A, B'}\)
i
\(\displaystyle{ A', B'.}\)
Postaraj się udowodnić to twierdzenie.
Z definicji prawdopodobieństwa warunkowego:
\(\displaystyle{ P[(A \cup B)|A'] = \frac{P[(A \cup B) \cap A']}{P(A')} = \frac{P(A \cap A')+P(B \cap A')}{P(A')}= \frac{0 + P(B)\cdot P(A')}{P(A')} =\\ = P(B), \ \ P(A')> 0.}\)
cnd.
Skorzystaliśmy z twierdzenia
Jeżeli zdarzenia \(\displaystyle{ A, B}\) są niezależne, to niezależne są zdarzenia:
\(\displaystyle{ A', B.}\)
Niezależne są też zdarzenia
\(\displaystyle{ A, B'}\)
i
\(\displaystyle{ A', B'.}\)
Postaraj się udowodnić to twierdzenie.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36057
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5342 razy
Wykaż, że - w prawdopodobieństwie
440035.htmjanusz47 pisze:Skorzystaliśmy z twierdzenia
Jeżeli zdarzenia \(\displaystyle{ A, B}\) są niezależne, to niezależne są zdarzenia:
\(\displaystyle{ A', B.}\)
JK
