Rozłóż na czynniki.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 14 lis 2006, o 14:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Rozłóż na czynniki.
Rozłóż na czynniki równania: \(\displaystyle{ a^2+b^2-c^2-2ab}\) oraz \(\displaystyle{ a^4+b^4}\)
Ostatnio zmieniony 2 lis 2012, o 10:11 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Rozłóż na czynniki.
\(\displaystyle{ a^2+b^2-c^2-2ab=
(a-b)^2-c^2=(a-b-c)(a-b+c)}\)
\(\displaystyle{ a^4+b^4=
(a^2)^2+(b^2)^2=
(a^2+b^2)^2-2(ab)^2=
(a^2+b^2)^2-(\sqrt{2}ab)^2=
(a^2+b^2-\sqrt{2}ab)(a^2+b^2+\sqrt{2}ab)}\)
POZDRO
(a-b)^2-c^2=(a-b-c)(a-b+c)}\)
\(\displaystyle{ a^4+b^4=
(a^2)^2+(b^2)^2=
(a^2+b^2)^2-2(ab)^2=
(a^2+b^2)^2-(\sqrt{2}ab)^2=
(a^2+b^2-\sqrt{2}ab)(a^2+b^2+\sqrt{2}ab)}\)
POZDRO
Ostatnio zmieniony 8 paź 2007, o 23:25 przez soku11, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 14 lis 2006, o 14:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Rozłóż na czynniki.
Dobra. Pierwsze rozwiązane. Ale w drugim jest tylko wynik. Mógłby Ktoś mi to napisać krok po kroku?
Rozłóż na czynniki.
Przepraszam, że odkopuje tak stary temat, ale mam problem w tym zadaniu.
Dlaczego \(\displaystyle{ a^4+b^4=(a^2+b^2)^2-2a^2b^2}\) ? Skąd tutaj ten minus?
Dlaczego \(\displaystyle{ a^4+b^4=(a^2+b^2)^2-2a^2b^2}\) ? Skąd tutaj ten minus?
- Johny94
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 11 lut 2011, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
Rozłóż na czynniki.
\(\displaystyle{ (a^2+b^2)^2=a^4+2a^2 b^2+b^4}\)
i dlatego musimy odjąć \(\displaystyle{ 2a^2 b^2}\), by wynik był równy \(\displaystyle{ a^4+b^4}\)
i dlatego musimy odjąć \(\displaystyle{ 2a^2 b^2}\), by wynik był równy \(\displaystyle{ a^4+b^4}\)