mam problem z takim zadaniem:
wyznacz wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) tak, by suma współczynników wielomianu wynosiła \(\displaystyle{ -2}\)
\(\displaystyle{ W \left( x \right) = \left( x^2 + 5x - 7 \right) ^{1999} \cdot \left( ax^2 +2x - 2000 \right)}\)
Wyznacz wartości a dla którego suma współczynników =
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Wyznacz wartości a dla którego suma współczynników =
Popatrz, można pominąć x, wtedy współczynniki nie zmienią się
\(\displaystyle{ W(x) = (1 + 5 - 7)^{1999} \cdot (a +2 - 2000)}\)
No i obliczamy
\(\displaystyle{ (1 + 5 - 7)^{1999} \cdot (a +2 - 2000) = - 2\\
(-1)^{1999} \cdot (a - 1998) = - 2 \\ \\
-a+1998=-2 \\
-a=-2000 \\
a=2000}\)
\(\displaystyle{ W(x) = (1 + 5 - 7)^{1999} \cdot (a +2 - 2000)}\)
No i obliczamy
\(\displaystyle{ (1 + 5 - 7)^{1999} \cdot (a +2 - 2000) = - 2\\
(-1)^{1999} \cdot (a - 1998) = - 2 \\ \\
-a+1998=-2 \\
-a=-2000 \\
a=2000}\)
Wyznacz wartości a dla którego suma współczynników =
Ja natomiast mam problem z tym
Wyznacz współczynniki wielomianu \(\displaystyle{ w(x) = ax^4+bx^3+a}\), jeżeli
\(\displaystyle{ W(0)=2, \ W(1)=3, \ W(-1)=5}\)
Wyznacz współczynniki wielomianu \(\displaystyle{ w(x) = ax^4+bx^3+a}\), jeżeli
\(\displaystyle{ W(0)=2, \ W(1)=3, \ W(-1)=5}\)
Wyznacz wartości a dla którego suma współczynników =
\(\displaystyle{ y = ax^4 + bx^3 + a \\
\\
W(0) = 2 \Rightarrow a \cdot 04 + b \cdot 03 + a = a = 2 \\
\\
W(1) = a \cdot 14 + b \cdot 13 + a \\
3 = 2 + b + 2 \\
b = -1 \\
\\
W(-1) = a \cdot (-1)4 + b \cdot (-1)3 + a = 2 \cdot 1 +1 + 2 = 5}\)
Pozdrawiam, GNicz
\\
W(0) = 2 \Rightarrow a \cdot 04 + b \cdot 03 + a = a = 2 \\
\\
W(1) = a \cdot 14 + b \cdot 13 + a \\
3 = 2 + b + 2 \\
b = -1 \\
\\
W(-1) = a \cdot (-1)4 + b \cdot (-1)3 + a = 2 \cdot 1 +1 + 2 = 5}\)
Pozdrawiam, GNicz
Wyznacz wartości a dla którego suma współczynników =
Dzieki. Mój problem polega na tym, że mnie kilkunastu nauczycieli uczyło i każdy inaczej tłumaczył i czasem nie jarze o co chodzi. Piątka

