Różniczka zupełna...

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
mikolaj_wojcik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 lut 2019, o 09:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Różniczka zupełna...

Post autor: mikolaj_wojcik »

Stosujac rożniczkę zupełną wyznaczyc przybliżoną wartość wyrażenia:

\(\displaystyle{ \frac{\arctan 1,02}{\sqrt{3,97}}}\)

Jak zapisac funkcję \(\displaystyle{ f(x,y)=}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Różniczka zupełna...

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ f(x, y)= \frac{\arctg x }{ \sqrt{y} } \\
x_0=1 \ , \ \Delta x=0,02 \ , \ y_0=4 \ , \ \Delta y=-0,03}\)
ODPOWIEDZ