wyrażenie stale dodatnie
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
wyrażenie stale dodatnie
Chodzi mi o to czy ten problem da się rozwiązać za pomocą pochodnej.?
Udowodnij twierdzenie: Dla wszystkich wartości rzeczywistych zmiennej t wyrażenie cos(sint) przyjmuje wartości dodatnie.
Udowodnij twierdzenie: Dla wszystkich wartości rzeczywistych zmiennej t wyrażenie cos(sint) przyjmuje wartości dodatnie.
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
wyrażenie stale dodatnie
o rety, przecież:
\(\displaystyle{ -\frac{\pi}{2} 1< \frac{\pi}{2}}\)
a cosinus na przedziale \(\displaystyle{ \left(-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right)}\) jest dodatni.
\(\displaystyle{ -\frac{\pi}{2} 1< \frac{\pi}{2}}\)
a cosinus na przedziale \(\displaystyle{ \left(-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right)}\) jest dodatni.