nierówność naturalna
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
nierówność naturalna
Owszem, jesli zalozmy ze \(\displaystyle{ n\in\mathbb{N}}\) to tracimy rozwiazanie ujene. Tutaj jednak nie napisales czy n jest naturalne czy nie. Mozna sie tylko domyslac poprzez tytul tematu... POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
nierówność naturalna
pokusilem sie o rozwiazanie i wynik wyjdzie x nalezy do przedzialu .
Jezeli to jest bledny wynik to przeslij dokladna tresc zadania.
Jezeli to jest bledny wynik to przeslij dokladna tresc zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
nierówność naturalna
Dla x-a masz:
\(\displaystyle{ (x-2)(x-1)x-6x \leqslant 0 \\
x[(x-2)(x-1)-6] \leqslant 0 \\
x(x^2-3x-4) \leqslant 0 \\
x(x+1)(x-4)\leqslant 0 \\
x\in(-\infty;-1>\cup\\}\)
Dla \(\displaystyle{ n\in\mathbb{N}}\) masz:
\(\displaystyle{ (n-2)(n-1)-6 qslant 0 \\
(n+1)(n-4)\leqslant 0 \\
n\in}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ (x-2)(x-1)x-6x \leqslant 0 \\
x[(x-2)(x-1)-6] \leqslant 0 \\
x(x^2-3x-4) \leqslant 0 \\
x(x+1)(x-4)\leqslant 0 \\
x\in(-\infty;-1>\cup\\}\)
Dla \(\displaystyle{ n\in\mathbb{N}}\) masz:
\(\displaystyle{ (n-2)(n-1)-6 qslant 0 \\
(n+1)(n-4)\leqslant 0 \\
n\in}\)
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
nierówność naturalna
Napisalem, ze \(\displaystyle{ \in\mathbb{N}}\) podalem pozniej wynik z przedzialem. Co po inteligentnijsze osoby sie domysla ze trzeba z tego znalezc czesc wspolna. POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 wrz 2006, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kolno
- Pomógł: 1 raz
nierówność naturalna
Dla\(\displaystyle{ n\in R}\)
\(\displaystyle{ n\in (-\infty, -1> \cup }\)
a może tak:)
\(\displaystyle{ n\in (-\infty, -1> \cup }\)
a może tak:)