procenty
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
procenty
cena po pierwszej obnizce:
0,9*x
cena po drugiej obnizce
0,85*0,9*x
ilosc procen o ile trzeba podwyrzyc cee:
\(\displaystyle{ \frac{0,85*0,9*x}{x} = \frac{100}{y}}\)
na koncu nalezy odjac y-100 co na dam szukaa wartosc.rozumiesz?jak nie to pytaj:)
0,9*x
cena po drugiej obnizce
0,85*0,9*x
ilosc procen o ile trzeba podwyrzyc cee:
\(\displaystyle{ \frac{0,85*0,9*x}{x} = \frac{100}{y}}\)
na koncu nalezy odjac y-100 co na dam szukaa wartosc.rozumiesz?jak nie to pytaj:)