Cześć, niestety ale mam słabego nauczyciela od matmy i nie ogarniam jak się to robi:
jak obliczyć \(\displaystyle{ r}\) w ciągu arytmetycznym znając tylko jeden wyraz- \(\displaystyle{ a_{11} =5}\).
Pomógłby ktoś?
Jak obliczyć r w ciągu arytmetycznym mając tylko jeden wyraz
Jak obliczyć r w ciągu arytmetycznym mając tylko jeden wyraz
Ostatnio zmieniony 17 mar 2019, o 12:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Jak obliczyć r w ciągu arytmetycznym mając tylko jeden w
To niestety niewykonalne. Musi być jeszcze jakaś informacja. Np. pierwszy wyraz.
JK
JK
Re: Jak obliczyć r w ciągu arytmetycznym mając tylko jeden w
A czy da się bez bez tej informacji obliczyć np \(\displaystyle{ a_{21}}\)?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Jak obliczyć r w ciągu arytmetycznym mając tylko jeden w
Nic się nie da wyliczyć. Jeden wyraz nie wyznacza ciągu arytmetycznego - jest nieskończenie wiele różnych ciągów arytmetycznych, spełniających warunek \(\displaystyle{ a_{11}=5}\).
JK
JK
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Jak obliczyć r w ciągu arytmetycznym mając tylko jeden w
Przypuszczam że chodzi o zadanie typu:
Oblicz \(\displaystyle{ S_{21}}\) wiedząc ze \(\displaystyle{ a_{11}=5}\). Odp: \(\displaystyle{ S_{21}=21 \cdot a_{11}=105}\).
Oblicz \(\displaystyle{ S_{21}}\) wiedząc ze \(\displaystyle{ a_{11}=5}\). Odp: \(\displaystyle{ S_{21}=21 \cdot a_{11}=105}\).
