Rownania rownowagi belki

Konstrukcje inżynierskie: kratownice, belki, ramy i inne.
Kemot256
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2019, o 08:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 5 razy

Rownania rownowagi belki

Post autor: Kemot256 »

Kod: Zaznacz cały

https://ifotos.pl/z/qwqprhe
Witam czy ktoś potrafi rozpisac rownania równowagi dla tej belki?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Rownania rownowagi belki

Post autor: kruszewski »

Myślę, że nawet jest tu kilkunastu takich.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2463
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 616 razy

Re: Rownania rownowagi belki

Post autor: siwymech »

Układ złożony - płaski dowolny, statycznie niewyznaczalny, stąd konieczne rozdzielenie na dwa proste układy statycznie wyznaczalne.
.................................................................................
1. Dla belki utwierdzonej -zastąpić obciążenie ciągłe siłą skupioną zaczepioną w środku długości belki( brak tego parametru, stąd przyjęto długość-\(\displaystyle{ l _{1}}\) )- \(\displaystyle{ Q=q \cdot l _{1}}\)
2. Uwolnić belki od więzów( utwierdzenie, przegub, podpora ruchoma) wprowadzając w ich miejsce reakcje.
3. Dla dwóch( belek) układów statycznie wyznaczalnych wypisać warunki równowagi
4. Z sześciu równań równowagi wyznaczyć poszukiwane wielkości.
/Rozpocząć od belki poziomej./
...............................................................................-- 17 mar 2019, o 10:47 --
AU
AU
3a54d1d3bc9c3889med.jpg (49.49 KiB) Przejrzano 1001 razy
Dwie belki swobodne po uwolnieniu od więzów i dwa układy statycznie wyznaczalne po rozłączeniu belek w punkcie A.
Kemot256
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2019, o 08:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 5 razy

Re: Rownania rownowagi belki

Post autor: Kemot256 »

Dzięki wielkie, jeszcze tylko mnie zastanawia jak wyznaczyc sume mometow dla drugiego ukladu
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Rownania rownowagi belki

Post autor: kruszewski »

Belka ukośna ma długość \(\displaystyle{ L= \frac{l}{\cos \alpha }}\)

Nieporozumienie jest wynikiem niestarannie sporządzonego rysunku przez pytającego.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2463
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 616 razy

Re: Rownania rownowagi belki

Post autor: siwymech »

Dla belki ukośnej warunki równowagi przybierają postać:
.......................................................
\(\displaystyle{ \Sigma M _{D}=0 \Rightarrow -R _{Ay} \cdot \cos \alpha \cdot l+R _{Ax} \cdot \sin \alpha \cdot l-ql \cdot 0,5l+M _{u}=0}\), (4)
\(\displaystyle{ \Sigma F _{x}=0 \Rightarrow R _{Ax} -R _{Dx} -Q \cdot \sin \alpha =0}\), (5)
\(\displaystyle{ \Sigma F _{y}=0 \Rightarrow R _{Dy} -Q \cdot \cos \alpha -R _{Ay} =0}\), (6)
.........................................................
PS
/Proszę w równaniach uwzgl. wyjaśnienie p.Kruszewskiego, co do długości belki /
Kemot256
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2019, o 08:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 5 razy

Re: Rownania rownowagi belki

Post autor: Kemot256 »

Jaka bedzie suma momętów dla belki wzdłużnej?
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2463
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 616 razy

Re: Rownania rownowagi belki

Post autor: siwymech »

Proszę pokazać swoje próby.
Jak trzeba będzie, to skorygujemy- momenty.
Kemot256
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2019, o 08:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 5 razy

Re: Rownania rownowagi belki

Post autor: Kemot256 »

\(\displaystyle{ \sum_{}^{} F_x = -R_{ax} + P \cdot \sin \alpha =0 \\

\sum_{}^{} F_y = R_{ay} +R_b - P \cdot \cos \alpha =0 \\

\sum_{}^{} M_a = R_{ax} \cdot l + R_{ay} \cdot l - P \cdot 2l =0}\)


Dla belki poziomej myślę że będzie tak.Jak ktoś może to niech sprawdzi.Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2019, o 10:38 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2463
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 616 razy

Re: Rownania rownowagi belki

Post autor: siwymech »

Równania warunków równowagi wymagają poprawy. Proszę jeszcze raz spróbować.
..................................................................................
1.Rzutując siły na osie korzystamy z określenia rzutu siły na oś.
2. Wypisując warunek równowagi momentów wszystkich sił wzgl. wybranego punktu, korzystamy z pojęcia momentu siły wzgl. punktu( tu. wybrano i słusznie, p.A).
........................................................................
Dobra rada.
Te pojęcia muszą być perfekt opanowane, poprzez wprawki ćwiczeniowe.-- 22 mar 2019, o 17:40 --\(\displaystyle{ \Sigma F _{x}= -R _{Ax}+P \cdot \cos \alpha =0}\)
\(\displaystyle{ \Sigma F _{y}= R _{Ay}+R _{B}- P \cdot \sin \alpha =0}\)
\(\displaystyle{ \Sigma M _{A}=+R _{b} \cdot l-P \cdot \sin \alpha \cdot 2l=0}\)
........................................................................................................
Kemot256
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2019, o 08:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 5 razy

Re: Rownania rownowagi belki

Post autor: Kemot256 »

Dlaczego uklad jest statycznie niewyznaczalny ze wzoru wychodzi
\(\displaystyle{ 4-1-3=0}\)
Gdzie 4 to reakcje,jeden to przegub, a trzy to niewiadome
Ostatnio zmieniony 23 mar 2019, o 20:07 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3797
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 707 razy

Re: Rownania rownowagi belki

Post autor: AiDi »

Kemot256, przeczytaj proszę PW.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2463
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 616 razy

Re: Rownania rownowagi belki

Post autor: siwymech »

Mając znalezione składowe reakcji, obl. ich całkowite wartości :

\(\displaystyle{ R _{D}= \sqrt{R ^{2} _{Dx}+{R ^{2} _{Dy} }}\)
Kierunek reakcji z osią np. x:
\(\displaystyle{ \cos \beta = \frac{R _{Dx} }{R _{D} }}\)
...........................................
\(\displaystyle{ R _{A}= \sqrt{R ^{2} _{Ax}+{R ^{2} _{Ay} }}\)
Kierunek reakcji z osią x:
\(\displaystyle{ \cos \gamma= \frac{R _{Ax} }{R _{A} }}\)
Kemot256
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2019, o 08:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Podziękował: 5 razy

Re: Rownania rownowagi belki

Post autor: Kemot256 »

Dlaczego nie moge zastosowac tego ogolnego wzoru na wyznaczalnosc statyczna?
ODPOWIEDZ